Mandria de a fi roman.....

Tot ce nu se incadreaza in celelalte subiecte.

Moderator: Echipa Tehnica

Matrixu
pasionat

Mandria de a fi roman.....

Mesajde Matrixu » Mie 02-Aug-2006 18:32

Voi sunteti mandri ca sunteti romani ori ba?

Eu unul nu sunt, nu am fost niciodata poate doar la mine in casa, in camera, insa, cand iau contact cu exteriorul, bag capul in pamant...
Toata povestea asta cu mandria de roman, a inceput de cand am fost chestionat si parachestionat aici in Finlanda la aeroport, cu toate ca am viza de rezidenta,permis de munca, contract de munca pe perioada nedeterminata. Pana nu le-am aratat Id-ul de la firma unde lucrez, nu s-au linistit..Am scapat ieftin eu . Un prieten de al meu care este cu mine aici, a venit cu sotia, imbracat la 4 ace,cu rezidenta, permis de munca, tooot tot ce trebuie, omul mare manager la Nokia, si surpriza.....direct in camera de facut poze si de amprente l-au dus. Timp pierdut vreo 2 ore, norocul lui ca era aici, si nu depindea de alte avioane si etc...Raspunsul lor la aceasta actiune: Asa a venit directiva ca sa ne facem o baza de date cu cetatenii romani care vin pe teritoriul nostru, deoarece s-a deschis piata locurilor de munca aici si pentru ei.... ](*,)

Astazi, am vazut din nou ce inseamna sa fi roman, sa scrie pe pasaportul tau Romania, si asta aici aproape de noi la nemti.Dupa amiaza asta asteptam niste oaspeti din tara, respectiv prietena mea si sora mea. Au ajuns in Munchen si surpriza, de la ora 10 pana la ora 16:00 sechestrate de-a dreptul intr-o camera, cu mii de intrebari, mii de insinuari etc etc,cu verificari facute aici in Finlanda pt persoana mea, de am fost nevoit sa intervin cu telefoane la ambasada Romaniei din Munchen pentru clarificarea situatiei, si chiar nu ma asteptam ca cei de la ambasada sa fie atat de operativi, insa nu au ezitat sa imi spuna ca se intampla frecvent astfel de cazuri..Aveau avion la ora 13:00 bineinteles ca l-au pierdut datorita vamesilor nemti, care isi faceau datoria...cu destul exces de zel insa.Tot e bine insa ca Lufthansa a suportat biletele pt cursa urmatoare.

Pe langa ele alti inca vreo 6 romani si un bulgar....toate astea pentru ca:
1. Sunt romani, si reputatia noastra de romani in lume e cea care e.
2. Au fost niste precedente super naspa cu romani la munchen in aeroport, s-au parlit nemtii urat de tot si acum oricine pare mai suspect, sau pur si simplu exista asemanari cu persoane cautate(exact cazul prietenei mele, s-a nimerit sa fie la fel prenumele si data nasterii cu a uneia care a a facut prostii pe acolo ](*,) ) trece prin toate verificarile si interogatoriile. Nu ar fi fost problema de verificari, dar cand ti se zice in fata ca tu nu esti X, si de fapt ti-ai schimbat numele si pasaportul...atunci e nasoala rau treaba...

Romania tara de kkt, gunoiul Europei asa e vazuta....as da orice pentru a scrie pe pasaportul meu altceva..... :roll:
Zici ca emigrezi si scapi de Romania, dar uite numele asta de Romania, si faptul ca tu esti roman te urmareste peste tot...si nu prea poti sa schimbi asta, doar cu alta cetatenie.

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Mie 02-Aug-2006 20:05

Si eu am avut mici probleme la Munchen, dar nu mi-am pierdut cumpatul si nu a durat mai mult de 10 minute. Insa am remarcat si eu excesul de zel al vamesului neamt. Dar poate a ajutat faptul ca sint blond si am barba :wink:
Pina la urma, excesele nemtilor si ale altor vamesi se datoreaza in mare masura si noua, adica cetanilor romani care se duc acolo premeditat cu scopul de a face lucruri ilegale.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

cbx
pasionat

Mesajde cbx » Mie 02-Aug-2006 21:05

Acelasi tratament din partea vamesilor si din Roma si Londra.Dar am invatat ca nu trebuie plecat capul pt ca sunt nascut intr-o tara cu politicieni de kkt si alti colocatari pusi pe furat. Am coloana vertebrala si sunt mandru ca sunt om in primul rand si pe urma roman.

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Joi 03-Aug-2006 07:09

Matrix-ule, tu confunzi Romania cu tiganii actuali care sparg cabine telefonice pe colo, pe colo, in Occident. Dupa logica asta, americanii ar trebui sa se simta rusinati ca au atatia negri sau hispanici criminali (milioane multe!), dar uite ca n-o fac. Cred ca exagerezi nitel. Si-apoi, or fi romanii mai bisnitari, dar nu trec pragul micilor gainarii. In schimb, ce zici de mafia rusa sau chinezeasca sau ucraineana?
Cand aud prostii de felul "ce nashpa ca suntem romani" sau "vai, daca ne nasteam in alta parte, ce bine era!", imi vine sa urlu. Dar daca se nasteau inchipuitii astia care spun asa ceva in Liban, in Irak, in Somalia sau in alta parte? Dar nu, ei se visau nascuti la Paris, la Londra, la Madrid. Eu le-as raspunde asa, brutal: pentru ca ma-ta n-a fost in stare sa se F cu un neamt, francez sau spaniol, de-aia ai aparut aici, multumeste-te cu ce ai, ca nu meriti mai mult. Punct! 8)
Normal, persoanele de fata se exclud, dar ma deranjeaza usurinta frivola cu care niste romanasi cacaciosi, varianta decazuta a vechilor pasoptisti (macar aia doreau sa aduca tara la nivelul Occidentului, astia de azi nu vor decat comoditati pentru starvul lor!), pot sa arunce cu laturi in tot ce e romanesc. Sa puna osul la treaba si se va rezolva situatia, pana la urma. Doar n-o sa ne facem toti nemti sau finlandezi (doamne-deferste!)...

kristi
pasionat

Mesajde kristi » Joi 03-Aug-2006 08:30

Eu nu am avut probleme: la Beauvais (langa Paris) a trebuit sa declar ca am bani la mine (era un anunt daca ai mai mult de 7600 euro trebuie sa-i declari), s-au purtat foarte frumos in 15 minute aveam declaratia completata, nu am pierdut nici autobuzul de Paris, totul ok.

La intoarcere, m-am oprit pe autostrada sa dorm la granita Germaniei cu Austria, a venit politia pe la 2 noaptea, au cerut pasaportul si actele masinii, s-au dus la ei in masina si in 3 minute mi le-au dat inapoi, tot fara nici un incident. Alte intalniri cu vamesii nu am avut in acest voiaj.

nicum
Moderator
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Joi 03-Aug-2006 08:44

Pentru prima data, probabil dupa multa vreme sint de acord cu paco. Pentru ca stau mai la periferie, am avut ocazia sa cunosc destui indivizi care se duceau prin vest la furat. Bineinteles ca la un moment dat erau prinsi si trimisi acasa, dar dupa un timp se intorceau.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

dumiflo
pasionat

Mesajde dumiflo » Joi 03-Aug-2006 08:46

Nici eu nu am avut probleme ( Paris / Frankfurt ... / Port-Harcourt=Nigeria :lol: )
Ce vi s-a intamplat voua/prietenilor vostri se datoreaza excesului de zel a unor vamesi/functionari.
Insa e adevarat ca nu prea am avut parte de reclama buna.

Matrixu
pasionat

Mesajde Matrixu » Joi 03-Aug-2006 09:26

Nicum a punctat cel mai bine...toate problemele astea se datoreaza romanilor,rromilor ce vreti voi, care fac ceea ce fac pe afara.....
@Paco....un american oricare ar fi el, hispanic, negru bantu si ce mai vrei tu, nu e vazut in Europa si in lume(mai putin orientul mijlociu etc) cum e vazut un roman.
Tu mai intai trebuie sa iesi pe afara, sa stai pe acolo ceva timp, sa vezi cum se stramba lumea cand aude de Romania si ca esti roman,sa vezi cum vamesul ala te tine de cel putin 2 ori mai mult pentru un control normal si de rutina ca doar esti roman(si te mai si interogheaza/ancheteaza tot pentru acelasi lucru,el facandu-si doar datoria si avand taskuri clare cand vine vb de romani,bulgari,albanezi etc) sa vezi cum lumea e mai reticenta cu tine cand aude ca esti roman(eu nu am patit asta aici cu oameni de rand si sper nici sa nu patesc, dar am pe cineva in Elvetia, omul lucreaza intr-o banca, care la sf de sapt mergea la fotbal cu elvetienii...cand au auzit aia ca e roman, nu isi mai lasau gentile pe banca ci le incuiau in vestiar, asta nu inainte de a verifica daca au tot ce trebuie).
Nu e vorba aici doar de vamesi de aeroporturi sau mai stiu eu ce, e vorba de reactia oamenilor din Europa cand aud de Romania, reactie care te face sa iti doresti sa nu mai scrie Romania pe pasaport. In conditiile astea nu pot zice : sunt mandru ca sunt roman....La mine in casa, la mine in camera, in tara poate da....dar afara...se schimba totul.
Imaginea Romaniei in Europa nu se va schimba nici in 10 ani de calugarit...asa ca strangem din dinti, si mergem mai departe, dar nu mandri de a fi romani.
Toti o tineti atat cu tiganii,ee lasa ca nu numai aia au stricat imaginea romaniei, cica exista si o statistica cum ca nu rromii ar comite cele mai multe infractiuni in afara ci ai nostri ca brazii,romanasii nostri.
Asta e partea proasta ca dupa revolutie, noi astia corecti, avem de tras dupa urma lichelelor care au invadat Europa....
Romania este si vara ramane o tara de kkt, eu nu vad nici un fel de actiuni din partea autoritatilor(guvern,parlament etc), ca sa mai spele imaginea Romaniei, poate acum cu 2007 si UE sa se mai schimbe ceva, dar tare mi-e ca in rau.......

Asta cu aeroportul a fost pur si simplu un exemplu, de cum esti tratat ca roman ........

dumiflo scrie:Nici eu nu am avut probleme ( Paris / Frankfurt ... / Port-Harcourt=Nigeria :lol: )
Ce vi s-a intamplat voua/prietenilor vostri se datoreaza excesului de zel a unor vamesi/functionari.
Insa e adevarat ca nu prea am avut parte de reclama buna.

Exces de zel, sau un alt fel de a spune....si-au facut datoria asa cum trebuie, chiar daca nu au fost morali...
Sa te uiti numai putin ce inseamna un control de pasaport pentru cineva din UE comparat cu cineva din non UE. Acum pt cetatenii non-UE uita-te si analizeaza cat sta la control un roman si cat sta un elvetian, sau cat sta un chinez......
Doar pt simplul fapt ca scrie Romania pe pasaport, procedurile sunt altele, verificarile sunt altele, chiar si atunci cand ai rezidenta....
Ultima oară modificat Joi 03-Aug-2006 09:29 de către Matrixu, modificat 1 dată în total.

DanCld
pasionat

Mesajde DanCld » Joi 03-Aug-2006 09:28

Eu n-am avut probleme la nici o vama. Austriecii m-au verificat in calculator sa nu am vreo interdictie, in rest drum bun!

Probabil ca se uita si la tine, la cat de "infractor" pari :lol: Si se mai intampla si "accidente" cu nume / prenume / date de nastere care coincid, dar in cazul meu nu sunt sigur ca mai exista cineva in toata Romania pe care sa il cheme fix la fel ca mine! :twisted:

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Joi 03-Aug-2006 13:14

Matrix-ule, o fi Ro tara de kkt (cum scrii tu, desi puteai scrie *AtenĂžie la limbaj*, ca e mai romaneste), dar e tara in care te-ai nascut si in care banuiesc ca te vei intoarce pana la urma, ca mai toti romanii care stau afara multa vreme. La un moment dat ii apuca un dor mare de tara si incep sa fie mai toleranti cu defectele ei, de altfel, reale. Cred ca te grabesti si generalizezi o mica experienta personala neplacuta.
Chestia cu tiganii nu e deloc umflata. Cumnata mea, care e cetatean spaniol, se ocupa de ani de zile cu afaceri tiganesti acolo, langa Barcelona, adica traduce pre limba catalana povestile baragladinelor in fata autoritatilor. Mai nou, televiziunea de stat din Catalunia a venit la Bucuresti sa ceara informatii si sa ia urma unor retele de infractori tigani (cersetori, trafic de carne vie etc.). Toate astea se intampla cu concursul tiganilor in proportie de 85%. Nu zic ca romanii netigani sunt ingeri, dar, in general, pusi in fata ordinii occidentale, romanii au tendinta de a colabora, de a munci, de a se integra: isi cumpara masini, case, cauta sa se insoare, trimit bani acasa, la rude, la copii etc. Eu cred ca asta fac majoritatea covarsitoare. Or fi si printre ei golani, dar putini, ca nici nu merge sa pacaleasca treaba, ca pe aici. Tiganii, in schimb, au alta reactie, sunt contra curentului, zac la intersectii si spala parbrize, ca si aici, cersesc, vand fetite, fura. E alta gena, ce sa-i faci?
Si sa stii ca nu am avut nici o neplacere cand am iesit din tara (nu mult, e drept), am fost tratat dupa cum au dorit autoritatile respective, dar in limite legale. Restul sunt inchipuiri.
Iar dupa 2007, treaba se va aranja si mai firesc, vei vedea ca romanii vor face si ei un pas spre civilizare si vor intoarce spatele sistemului ticalosit de la noi (cu care, multi, de altfel, n-au nici o treaba). Eu sunt optimist.
Si apropos de imaginea Americii: tu ai vrea sa fii american? Nu te cred! Pai du-te, ca american, in tarile arabe si vezi ce bine e...Cand ii vedeam pe bietii aia in Irak taiati la gat cu cutiul ca porcii numai pentru ca erau americani, ma treceau sudorile reci. Hai sa privim fenomenul in ansamblu, nu partial si strict personal.

dumiflo
pasionat

Mesajde dumiflo » Joi 03-Aug-2006 13:19

Bravo @paco !
Asa ca Matrixule , capu' sus ... si fi mandru ! 8)

Matrixu
pasionat

Mesajde Matrixu » Joi 03-Aug-2006 14:41

paco scrie:Si sa stii ca nu am avut nici o neplacere cand am iesit din tara (nu mult, e drept), am fost tratat dupa cum au dorit autoritatile respective, dar in limite legale. Restul sunt inchipuiri.
Iar dupa 2007, treaba se va aranja si mai firesc, vei vedea ca romanii vor face si ei un pas spre civilizare si vor intoarce spatele sistemului ticalosit de la noi (cu care, multi, de altfel, n-au nici o treaba). Eu sunt optimist.

Eee cand o sa stai pe afara mai mult, si o sa vezi ca esti tratat alfel decat ceilalati sa mai postezi si pe aici ....si ma repet...aia cu aeroportul a fost un caz recent si concret,...dar o sa vezi un comportament reticent si din partea oamenilor obisnuiti..Chiar acum la pranz vorbeam cu cineva tot roman, care lucreaza in aceeasi firma, si ii povesteam de patania din aeroport si asa de oameni in general cand aud in Romania...si mi-a zis povestit urmatorul lucru: Era intr-un bar statea la o masa, alaturi de alte 2 finlandeze, au intrat in vorba, si in momentul cand a zis ca este din Romania si-au luat telefoanele de pe masa le-au bagat in genti si au pus gentile pe scaun langa ele....S-a simtit ca ultimul hot ....a inghitit in sec, si inainte sa plece el de la masa au plecat respectivele.....Pai cum sa mai fie omul ala mandru ca e roman.....
Datorita imaginii care ne-am creat-o in Europa, toti au tendinta de a generaliza si de a asocia Romania cu hoti, proxeneti, criminali, tigani etc etc....
Vad ca si tu esti unul din cei care cred ca va curge mierea dupa ce intram in UE, ca Romania va fi altceva....va fi pe dracu...acelasi gunoi al Europei va ramane in ochii lor, insa cu acte in regula de data asta..

paco scrie:Si apropos de imaginea Americii: tu ai vrea sa fii american? Nu te cred! Pai du-te, ca american, in tarile arabe si vezi ce bine e...Cand ii vedeam pe bietii aia in Irak taiati la gat cu cutiul ca porcii numai pentru ca erau americani, ma treceau sudorile reci. Hai sa privim fenomenul in ansamblu, nu partial si strict personal.

Daca citeai cu atentie ce am scris in penultimul post, am zis care e exceptia cand vine vb de americani...eu am vrut doar sa subliniez ca un american nu e tratat in Europa la fel cum e tratat un roman.
Fenomenul in ansamblu asta e, dar tu si ceilalti care stau in tara sau care ies din tara doar pentru excursii(cand nu intri in contact prea mult cu cetatenii din tara in care te afli) nu prea puteti intelegi si concepe astfel de lucruri...
Firma in care lucrez, fiind o companie multinationala are oameni din toata lumea, aici nu exista si nu va exista niciodata vreo diferenta intre indieni,romani,englezi, americani etc... ca oameni , insa in viata de zi cu zi....lucrurile se schimba. Si aici inca e bine pentru ca nu multi au auzit de Romania, si de renumele pe care il are in Europa.
Stii cum e.....pana nu o patesti....crezi ca nu ti se va intampla niciodata.

Pe mine unul nu ma afecteaza chestia asta, ma cam doare in cot atata timp cat doar, ma trezesc cu mutre strambe din partea lor...Dar deja cand exista repercursiuni(cazurile din aeroport) atunci imi vine sa tai cu pixul cuvantul "Romania" de pe pasaport....

@Dumiflo....iti doresc si tie acelasi lucru, dar numai dupa ce traiesti niste experiente printre straini... :)

murphy
pasionat

Mesajde murphy » Joi 03-Aug-2006 14:51

crearea unei anumite imagini despre un grup de oameni prin prezentarea exagerata a unor fapte comise de o minoritate si generalizarea acestor fapte = tehnici de manipulare a maselor. englezii sunt hooligans, rusii sunt betivani, italienii sunt mafioti etc.
eu sunt mandru ca sunt roman in orice imprejurare si pretind sa fiu tratat dupa cum ma comport eu si nu dupa cum se comporta altii care, din intamplare, locuiesc in aceeasi tara cu mine.

edit: hoti, criminali, prostituate, parlamentari corupti, mizerie exista peste tot, si le-am reamintit occidentalilor cu orice prilej acest lucru.
zambeste, maine va fi mai rau. :D

Matrixu
pasionat

Mesajde Matrixu » Joi 03-Aug-2006 15:03

Englezii = Hooligans...asta vine de la fotbal deci legenda
Rusii = Betivi..... stiu toti ca vodka e cafeaua lor, si ca o folosesc si sa se incalzeasca...prost vazuti si ei in Europa, datorita mafiei ruse..deci astia nu sunt departe de noi ca imagine...chiar daca sunt mai rai ca noi. Finlandezii ii urasc pe rusi, asta fiind singurul punct comun cu Romania
Italienii = Mafioti....Sicilia....

Lucrurile astea sunt niste particularitati ale tarilor respective care au fost dintotdeauna, pe cand cu Romanica e altfel.....dupa 90 mai exact de pe la jumatatea anilor 90 a inceput chestia asta....

Toata lumea are infractori dar macar aia stau dracu in tara lor...cati infractori italieni,nemti,finlandezi etc etc ai vazut tu sau ai auzit in Romania, sau cati din Europa asta te trateaza ca mafiot daca le zici ca esti italian?? Raspunsurile sunt mai mult decat evidente...
Toti ar trebui sa fim mandri ca suntem romani nascuti in Romania, dar uite ca faptele vorbesc...cel putin in situatia mea si a multora care sunt prin tari mai calde..

PS: Una e sa pretinzi sa fi tratat cumva si alta este sa se intample asa cum iti doresti tu...Toti pretindem sa fim tratati ca fiind ceea ce suntem(aici vb de oameni corecti si la locul lor), insa se pare ca nu prea reusim tot timpul.

paco
carcotas profesionist

Mesajde paco » Joi 03-Aug-2006 15:20

Daca fiecare tara are "ceva" aparte (si are, fara indoiala), ceva dupa care ii merge legenda (trebuie sa admitem ca e multa legenda in toate), atunci Romania are cei mai multi tigani din Europa. Eu cred ca e o legatura...Ca, daca in loc de 3 milioane de tigani, am avea 3 milioane de nemti (sasi), ar fi nitel diferit, nu crezi?
Asa ca nu e Romania de vina ca India si-a trimis aici cohortele de negrisori. Ca sa fiu sincer, pe mine nici nu ma deranjeaza asa mult imaginea asta in lume, avand in vedere ca lumea traieste din ignorare reciproca. Parca eu stiu ceva despre Finlanda? Nu, decat ca l-a avut pe Mannerheim, si de-aia ii urasc pe rusi (de fapt, ar trebui sa fie invers, ca M i-a batut pe rusi de s-au *AtenĂžie la limbaj* pe ei, Antonescu a fost mic copil) etc. Fiecare tara cu problemele ei.
Americanii sunt tratati bine in Europa pentru ca au bani si toata lumea le vrea banii, altfel, cred ca francezii isi arunca ce au in batista pe ei, ca si englezii, de altfel.
Si inca ceva: cam cum ai vrea tu sa se poarte nemtii cu tine, cand ei i-au terminat de pe fata pamantului pe polonezi acum 50 de ani, iar pe rusi erau sa-i scalpeze definitiv (si viceversa!)? Asta e, popoarele se urasc, degeaba o scalda baietii cu UE, instinctele nu mor asa repede.
In aceasta lume de "care pe care" eu zic sa fim pregatiti, nu sa ne punem cenusa in cap zilnic, ca nu ajungem nicaieri, dimpotriva, ne calaresc toti. Nu mai spun ce indoctrinati sunt alti europeni sau americanii, ca stie toata lumea. Ei sunt ombilico del mundo...Noi de ce sa ne credem (si sa fim) mai prosti? Ca nu suntem chiar handicapati, ce naiba! Suna prea a lamentatie treaba asta cu vai, ce rau e sa fii roman! NU e chiar asa de rau!
Ia uitati-va la cubanezi cum isi iubesc conducatorul...mie imi da de gandit treaba asta...nu vreau sa deschid alta discutie, dar trebuie urmarit episodul cu stingerea lui Fidel. Popoarele au si mandrie! Sa avem si noi!

Înapoi la “Diverse”