rulment planetara lunga defect
Moderator: Echipa Tehnica
-
- simpatizant
rulment planetara lunga defect
Salut! Mi s-a stricat rumentul de la planetara lunga si as vrea sa-l inlocuiesc. Ma poate ajuta cineva cu o serie pentru rulment si cum se scoate camasa exterioara din lagarul acela si cum se schimba pivotul de pe bratul superior 

Rulmentul de la planetara lunga este 6006 - daca imi aduc bine aminte (sper sa nu fie diferit la turbodiesel fata de diesel)
Sunt doua suruburi cu forma speciala pt lagarul intermediar - se demonteaza cu cheia de 10 / 11
Trebuie sa scoti planetara cu totul ca sa ajungi la rulment. Pt asta trebuie sa demontezi:
- roata
- piulita planetarei
- pivotul inferior
Pt a demonta pivotul superior, trebuie sa ai planetara data jos.
Desfacerea piulitei pivotului superior se face cu cheile: inelara de 24 si fixa de 9 (trebuie sa ti contra, dupa ce misti piulita de pe pivot)
Dupa ce ai scos pivotul superior din fuzeta, sprijina fuzeta pe ceva pt a nu tensiona furtunul de frana
Pivotul iese greu. Trebuie sa ai bucsi potrivite sa il bati. Este montat presat pe con. Trebuie batut din partea superioara a bratului. Bratul de asemenea trebuie sprijinit ferm. Daca cumva pivotul este asigurat si prin puncte de sudura, acestea trebuie rase cu flexul
Daca nu ai mai facut operatii de genul asta, nu te sfatuiesc sa te apuci fara a avea un mecanic priceput in zona.
Efectiv o sa plangi langa masina
Trebuie sa faci toate astea la groapa sau elevator (de preferat elevatorul)
Asigura masina cat mai bine posibil
Sunt doua suruburi cu forma speciala pt lagarul intermediar - se demonteaza cu cheia de 10 / 11
Trebuie sa scoti planetara cu totul ca sa ajungi la rulment. Pt asta trebuie sa demontezi:
- roata

- piulita planetarei
- pivotul inferior
Pt a demonta pivotul superior, trebuie sa ai planetara data jos.
Desfacerea piulitei pivotului superior se face cu cheile: inelara de 24 si fixa de 9 (trebuie sa ti contra, dupa ce misti piulita de pe pivot)
Dupa ce ai scos pivotul superior din fuzeta, sprijina fuzeta pe ceva pt a nu tensiona furtunul de frana
Pivotul iese greu. Trebuie sa ai bucsi potrivite sa il bati. Este montat presat pe con. Trebuie batut din partea superioara a bratului. Bratul de asemenea trebuie sprijinit ferm. Daca cumva pivotul este asigurat si prin puncte de sudura, acestea trebuie rase cu flexul
Daca nu ai mai facut operatii de genul asta, nu te sfatuiesc sa te apuci fara a avea un mecanic priceput in zona.
Efectiv o sa plangi langa masina

Trebuie sa faci toate astea la groapa sau elevator (de preferat elevatorul)
Asigura masina cat mai bine posibil

-
- simpatizant
-
- pasionat
Banuiesc ca la fel e si la BX pentru ca eu tocmai mi-am lasat Rosioara la Cristi Stan pentru inlocuirea rulmentului de pe planetara lunga. Norocul meu este ca facea zgomot de cateva zile doar si ca se ocupa Cristi de cumpararea si inlocuirea lui. Bile mai avea dar erau stranse undeva la partea de jos a rulmentului.
-
- simpatizant
Ok! Vad ca esti hotarat!
...si priceput
Nu inteleg cum este intepenit bratul inferior. Nu se desface piulita?; Nu iese afara surubul ?
In capul surubului ar trebui sa fie o gaura filetata pt extragere care este acoperita de un dop de plastic. Desi la mine bratul a iesit fara probleme...
Oricum, insista !
Combinatia potrivita de ranga + ciocan face si ea minuni

Nu inteleg cum este intepenit bratul inferior. Nu se desface piulita?; Nu iese afara surubul ?
In capul surubului ar trebui sa fie o gaura filetata pt extragere care este acoperita de un dop de plastic. Desi la mine bratul a iesit fara probleme...
Oricum, insista !
Combinatia potrivita de ranga + ciocan face si ea minuni

-
- simpatizant
-
- simpatizant
- dj01fad
- demolition man
- Masina: C5 sedan 2.2 204 - o pereche
- 2: C5 tourer 2.2 204
- 3: C5 2.0 163 cu multi km... da multi rau!
am avut aceeasi problema la bratul inferior si l-am desfacut dupa ce am turnat acolo lichid de frina (luat de la un vecin cu o dacie
). in privinta bratului superior, daca reusesti sa il desfaci pentru ca si acolo se ancraseaza prezonul, desfaci rulmentul si mergi cu el la un magazin pentru asa ceva pt ca iti vor gasi alt rulment dupa cote.

-
- simpatizant
-
- simpatizant
Bucse inca nu am gasit.numai pivotii. Daca tot am inceput sa repar, m-am hotarat sa dau jos cutia deoarece nu debraia total ambreiajul indiferent de cum il reglam,iar vechiul proprietar mi-a spus ca a batut ferodouri prea groase.Asa ca iar am de lucru
. Niste sfaturi despre cum se face fara sa dau jos motorul (deoarece am numai canal) mi-ar prinde tare bine.