C1 e o masina foarte buna pentru oras. Mentalitatea multor romani e sa-si cumpere o masina cat se poate de mare ca sa rupa gura targului (a se vedea pasionatii de Jeep-uri) sau cat mai spatioasa, desi multi din ei n-au ce face cu atata spatiu, care devine inutil in conditiile in care cu masina respectiva merg zilnic una sau poate doua persoane in traficul infernal din Bucuresti. Dupa parerea mea, C1 e o alegere perfecta pentru oras si calatorii pe distante mici. Pentru drumuri lungi, concedii si carat saci cu cartofi

e nevoie de o masina mai mare.
Persoana care a deschis topicul trebuie sa se gandeasca, asa cum s-a mai spus de multe ori pe forum, in ce conditii va exploata masina si care sunt pretentiile pe care le are de la masina. Daca vrea o masina facuta pentru mersul in oras, atunci C1 e OK. Daca merge mai mult de 15-20.000 de km anual, atunci motorizarea 1.4 HDi merita luata in considerare. Daca insa merge putin cu masina, atunci eu zic ca e mai bine sa opteze pentru o motorizare pe benzina si sa investeasca banii ramasi in optiuni suplimentare sau chiar sa se orienteze catre o masina de clasa superioara (C2, poate C3).
Masinile diesel au marele avantaj ca sunt (sau par?) mai usor de condus decat omoloagele lor benzinare. Si eu a trebuit sa fac tranzitia de la o benzinara la diesel si am fost uimit, la fel ca si tatal meu, cat de usor se conduce un diesel. Trebuie sa recunosc ca e placut sa ai un cuplu ridicat la turatii joase. Dezavantajul este ca diesel-ul se plafoneaza la turatii peste 2500-3000 si mie mi-e cam mila sa mai talpuiesc motorul dincolo de acele turatii. Consumul diesel-ului e un avantaj, dar in traficul din Bucuresti cu mers din bara in bara, chiar si un diesel cere destui bani. E drept insa ca mai putin decat o benzinara. Ce imi lipseste la diesel e senzatia de ture pe care o ai la masinile pe benzina, faptul ca poti sa turezi zdravan motorul cand ai nevoie intr-o depasire. E mai sportiva benzinara, sprinteaza mai repede. Diesel-ul meu imi pare cateodata un mosnegel obosit, dar depinde cu ce alt motor il compari si cat de tare il turezi. Cum am spus si mai sus, eu unul prefer sa fiu calm cu motorul meu si nu-i dau mai mult de 2000-2500 de ture. Motoarele HDi sunt motoare foarte reusite si o persoana care e interesata de aceste motorizari nu va gresi alegand aceasta optiune. Cum am spus si mai sus, e foarte important numarul de km efectuati intr-un an, pentru ca diesel-ul se amortizeaza cu atat mai repede cu cat mergi mai mult cu el.
Gata cu divagatia diesel vs benzina.