Motoras stergator fata

Bord, becuri, ECU, computere de bord, cabluri, contacte, etc.

Moderator: Echipa Tehnica

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Mie 30-Mar-2005 11:10

Motorul trebuie sa fie in pozitia de repaus, se slabeste piulita care tine parghia mecanismului pe axul motorului si se misca sistemul pana cand bratul stergatorului se afla in pozitia dorita. Apoi se strange piulita la loc.

Kosty
simpatizant

Mesajde Kosty » Mie 30-Mar-2005 11:22

pai degeaba ca motorasu se invarte in continuu nu este cu dus intors si am incercat si asa si tot la pozitia normala a revenit

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Mie 30-Mar-2005 12:10

motorul se invarte continuu dar datorita contactelor din carcasa angrenajului se opreste intr-o anumita pozitie care nu depinde de pozitia stergatorului ci de pozitia camei fata de carcasa deci daca schimbi pozitia relativa a parghiei fata de ax, bratul stergatorului se va opri in alta pozitie, cea in care ai strans piulita parghiei. Daca ai schimba pozitia bratului fata de axul stergatorului, atunci bratul ar iesi in afara parbrizului, schimband pozitia parghiei fata de axul motorului, de fapt modifici unghiul la care se schimba sensul stergatorului deci bratul nu va mai iesi de pe parbriz.
Aceasta operatie nu poate fi facuta la motoarele de stergator care au mecanismul de schimbare a directiei in interiorul angrenajului, gen motor pt stergator spate sau cel de Oltcit fata care, daca tin eu bine minte, nu are timonerie (asa se cheama sistemul de parghii) iar bratul stergatorului se afla direct pe axul angrenajului.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Vin 01-Apr-2005 13:12

OK. Sa o luam de la inceput.
In mod normal, doar daca nu ti-a schimbat cineva motorasul si parghiile cu un motor de Oltcit, ar trebui sa gasesti pe masina urmatoarele:
-motor electric cu angrenaj in capat si cu mai multe fire iesind de pe carcasa angrenajului, axul de iesire al motorului se invarteste in acelasi sens tot timpul.
-timonerie sau sistem de parghii care transmit miscarea de la axul de iesire al motorului la axul pe care se prinde bratul stergatorului. Acest sistem de parghii face si inversarea de sens astfel incat stergatorul sa aiba o miscare oscilanta.
-brat stergator cu lama.

Motorasul, datorita contactelor si a modului in care este alimentat, are o pozitie de repaos, in care revine, indiferent de pozitia bratului in momentul opririi din intrerupator.
Daca vei deplasa sistemul de parghii fata de axul motorului prin slabirea piulitei, si vei actiona manual parghiile in asa fel incat bratul stergatorului, care se afla la celalalt capat al sistemului de parghii, sa ajunga in pozitia "erecta", adica pe mijlocul parbrizului si apoi strangi piulita de la axul motorului la loc, vei obtine ceea ce doresti, adica un stergator care trece peste toata suprafata parbrizului dar se opreste pe mijloc. De ce?
Deoarece prin operatia de mai sus, schimbi cursa de la care bratul se intoarce, motorul se va roti mai putin din pozitia de repaus pana cand sistemul de parghii schimba sensul de miscare al bratului. In loc ca timoneria sa fie exact in punctul in care a schimbat sensul cand motorul este in pozitia de repaos, in noua poazitie fata de axul motorului, timoneria va fi la jumatatea cursei intre cele doua schimbari de sens, iar la oprire, motorul va fi in pozitia de repaos cu timoneria intre cele doua pozitii de schimbare de sens si nu exact in punctul de schimbare.
Daca in schimb vei muta bratul fata de axul care iese din caroserie, vei avea surpriza sa itri stearga capota, deoarece se va roti cu acelasi unghi inainte de a schimba sensul.
Tu spui ca ai incercat si ca revine in pozitia normala. Poate doar daca ai incercat sa rotesti sistemul fara sa slabesti nimic, e normal sa revina.
Sper ca ai inteles.

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Vin 01-Apr-2005 21:25

Merge cum a scris Eugen .Te-am bulucit eu cu + ala de revenire :D Greseala mea. Mi-am dat seama dupa cateva pachete de agrafe :wink: :D

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Dum 03-Apr-2005 16:23

bune agarfe, nu? llloooollll!!!!! :lol: :lol: :lol: :wink:
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf
http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service
Lexia available

MARIAN
Admin CITROclub
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP

Mesajde MARIAN » Dum 03-Apr-2005 16:38

Mda...a fost mai greu pana le-am fixat pe masina :D :D

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Dum 03-Apr-2005 16:52

de ce n-ai intrebat stiam eu o solutie...da' acu'...
http://www.fisheyemedia.ro daca ai nevoie de un fotograf

http://www.antim19.ro (still under construction) daca ai nevoie de un service

Lexia available

WLD
Admin CITROclub
Masina: BX 16v '88 si 89
2: XM TurboCT '95, XM V6 '96
3: Xsara 2.0hdi stage 1+

Mesajde WLD » Mar 05-Apr-2005 22:30

Kosty scrie:pai degeaba ca motorasu se invarte in continuu nu este cu dus intors si am incercat si asa si tot la pozitia normala a revenit

Eugen a explicat foarte corect si detaliat (ca de obicei). Este solutia pe care am aplicat-o eu acum 5 ani si nu am intalnit nici o problema in afara pozitiei in care se opreste stergatorul - uneori pozitia de repaos este decalata cu 15grd stg sau dr. fata de verticala.

Kosty
simpatizant

Mesajde Kosty » Joi 07-Apr-2005 14:21

mersi mult a mers si e tot ok merge bine

Catalin29
pasionat

Re: Motoras stergator fata

Mesajde Catalin29 » Sâm 30-Apr-2005 17:15

Eu am avut stergatorul pe neutru putin cam sus, iar din parghia de la motoras l-am adus in pozitia dorita de mine. desfaci un surub modifici pozitia cremalierei si totul e ok.

Înapoi la “Electrica - BX”