nero scrie:M-am interesat si eu pentru masina mea, castig 24cp si vreo 50Nm, adik de la 110cp la 134cp si de la 260Nm la 310Nm. Acum vreau sa stiu care sunt dezavantajele.
La o masina noua dezavantajele,eu personal,le consider neglijabile.Trebuie tinut cont de faptul ca marirea de putere la un turbo se face prin supraalimentarea mai inalta decit cea de origine.Rezulta turbina folosita in presiune -vezi turatie- mai mare,explozie mai puternica in camera de ardere,etc...Cu alte cuvinte turbina se va avea viata ceva mai scurta si pericolul ca pistoanele sa sufere e mai mare NUMAI daca injectoarele nu mai pulverizeaza bine.
Vreau sa insist asupra injectoarelor pentru ca pericolul la un diesel vine in primul rind de la ele.Un motor tunat sau nu,va suferi aproape la fel daca injectoarele sunt uzate.
Una peste alta,la un motor turbo in stare tehnica BUNA,tuningul nu-l consider periculos decit daca se incerca impingerea puterii prea mult.
Eu mi-am facut la unul din saxo-urile mele,care evident ca nu-i turbo si sunt FOARTE multumit.Consumul a scazut sensibil (nu asta am urmarit) dar motorul e MULT mai vioi in special la regimuri scazute,acolo unde consider ca e cel mai util.
La motoarele non-turbo,riscurile sunt nule.
Trebuie avut grija si cine face tunarea.Eu am gasit o firma de care am auzit numai de bine-dimsport-,ca urmare am apelat la ei si totul a fost OK.