Mesajde paga » Joi 05-Mai-2005 21:56
Dar daca este deja inscris si scrie de zor? Domnul Tariceanu are si un Citroen DS. Am gasit un articol in arhiva ziarului"Adevarul" despre pasiunea primului-ministru pentru Citroen. Iata-l:
VIP AUTO
Calin Popescu Tariceanu - de la masinile moderne pe care le importa la "vechiturile" pe care le conduce
La centenarul sarbatoririi nasterii automobilului, in cadrul concursului "Masina care a marcat cel mai mult istoria celor 100 de ani de automobil", intre primele trei clasate s-au regasit doua Citroen: Avant si DS. In Romania, ambele modele (Traction Avant, 1955 si DS, 1967) sunt detinute de vicepresedintele PNL, Calin Popescu Tariceanu, un afacerist care isi tradeaza din cand in cand business-ul cu masini in favoarea pasiunii pentru "vechituri" din secolul trecut. Traction Avant e o masina pe care Citroen a lansat-o in 1935. La vremea aceea, Avant era cea mai moderna masina de serie, pentru ca ingloba o serie de elemente care ulterior aveau sa devina caracteristice pentru automobilele de astazi: caroseria autoportanta si suspensia pe patru roti independente. A fost, de asemenea, prima masina de serie cu tractiune pe fata, lucru care ulterior devenea regula in cazul a 90 la suta din masini. Productia la Avant a fost insa intrerupta in timpul razboiului si reluata apoi pana in 1955. "In acel an a fost fabricata si a mea", spune mandru Tariceanu, posesorul unui Traction Avant de culoare neagra. Aceasta masina a fost denumita "regina soselelor" din cauza tinutei sale de drum impresionante. "Chiar astazi, mergand cu ea, nu ai deloc impresia ca esti intr-o masina conceputa cu 70 de ani in urma", confirma posesorul ei. "Mi-a placut enorm masina aceasta. Am vazut-o pe strada si am urmarit-o. Eram deja importator Citroen la acea vreme si posesor al unui alt Citroen vechi, un DS. Fostul proprietar nu a vrut insa sa mi-o vanda atunci. M-a cautat abia dupa un an. Se intampla prin 2000". Desi e greu de crezut, pentru ca arata impecabil, Tariceanu spune ca masina nu l-a costat chiar o avere. Explicatia e simpla. O masina, ca orice alt obiect vechi, trebuie sa mai indeplineasca un atribut: sa fie rar. Datorita succesului pe care l-au avut francezii cu aceast automobil, Traction Avant s-a fabricat in peste 700.000 de exemplare. "Dar are totusi o valoare buna pentru o masina care a fost produsa intr-o serie atat de mare", spune Tariceanu.
DS-ul, succesoarea lui Traction Avant
DS-ul este masina care a inlocuit, in 1955, Traction Avant-ul. Aparitia acesteia a reprezentat o alta revolutie majora, datorita designului avangardist. Este masina care a pozitionat definitiv Citroenul ca o marca cu creativitate, imaginatie si curajul de a adopta solutii tehnice de avangarda iesite din comun. Este, de asemenea, prima masina echipata cu suspensie hidropneumatica, un lucru care a ramas pana astazi aproape exclusivitate Citroen. Acest element a fost adoptat ulterior de Mercedes si Range Rover, si in general se regaseste pe masinile varf de gama ale marilor constructori. Pe aceasta a doua masina veche pe care o poseda, Tariceanu a cumparat-o in '96 de la un fost diplomat la Moscova. "Masina nu era intr-o stare foarte buna. Din pacate, in Romania neexistand piese de schimb adecvate, multe din masinile de epoca se degradeaza mai usor", povesteste Tariceanu, care, in urma cu doi ani, i-a facut o restaurare completa care l-a costat cat masina, dupa cum spune. "Daca vrei sa faci o restaurare dupa toate regulile artei, costul restaurarii unei masini vechi ajunge sa fie mai mare decat valoarea de piata a masinii. Asa ca o asemenea masina inseamna de fapt pasiune, nu investitie", mai spune Tariceanu. Iese destul de rar la plimbare cu ele, din lipsa de timp, dar incearca totusi sa participe la actiunile Retromobil, clubul detinatorilor romani de masini de epoca, unde merge cu fiul sau Calin, care ii este si copilot. Intr-o zi a mers cu ea la Parlament, dar fiindca s-a simtit foarte stingher cand a fost recunoscut, nu si-a mai dorit sa repete aventura.
Sursa: Adevarul