antares scrie:Mai am cateva intrebari. Eu o sa iau imprumut de la Raiffeisen (credit nevoi personale) cu care o sa platesc masina. Am card in lei la Raiffeisen si asta implica si cont in lei. Cat costa sa deschid un cont in euro? Cat ai negociat tu la Raiffeisen , da un exemplu cursul la ING era ..... eu am schimbat euro la Raiffeisen cu ............ la casele de schimb cursul era. Eu stiam ca bani ajung dintr-o banca in alta in 3-4 zile sau asa e daca sucursalele sunt in orase diferite? Eu daca o sa trimit din Raiffeisen in ING o sa trimit dintr-un oras in altul. In cazul asta cand ajung?
Daca iei creditul in EURO (presupun ca asa o sa-l iei pentru ca ai dobanda cea mai buna) o sa ai nevoie neaparat si de un cont in EURO deci ca vrei ca nu tot o sa platesti

Diferenta de la cursul de schimb si cel negociat a fost de 400 lei (35650 curs la casa de schimb a bancii, 36050 cursul negociat, 36650 curs MMD ING). Nu iti garantez ca vei obtine tot la fel (eu cunosc pe cineva ;) ). Deci te duci la banca la tanti (nu de la ghiseu ci de la mesele alea) si ii zici ca vrei sa faci o licitatie valutara cu curs negociat si ca sa sune la trezorerie sa afle cursul. Apoi completezi un formular si iti face schimbul valutar din cont in cont.
Referitor la transferul banilor: si Raiffeisen si ING au sistem informatic centralizat, adica (spre deosebire de BCR, BRD) la orice unitate lucrezi cu banca respectiva nu cu unitea xxx a bancii respective. Practic faci un depozit la Raiffeisen la Slobozia si poti sa iti scoti banii la Baia Mare fara nici o problema. La BCR nu poti sa faci asta.
Primavara asta s-a lansat Sistemul Electronic de Plati care prin regulament garanteaza ca o plata interbancara sa ajunga la banca beneficiara in maxim 48 de ore. La Raiffeisen daca faci o plata pana la ora 14 banii iti ajung in aceiasi zi la banca beneficiara. Acum depinde cum o prelucreaza si ING-ul, dar eu presupun ca trimite banii in contul clientului in aceiasi zi.
Sper ca n-am batut prea mult campii si ai inteles.