"placuta" comanda motor electric?!

Forum de discutii generale despre Citroen Xsara. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

shatargat
simpatizant

"placuta" comanda motor electric?!

Mesajde shatargat » Mar 21-Aug-2007 16:14

salut
am probleme cu un geam electric (nu functioneaza deloc)
am demontat fata din usa, am masurat motorasu i ok, comanda de la buton pana la "placuta" de comanda motor (sau cum i zice) i ok
i o chestie electronica care, probabil, da comanda la motor sa actioneze geamul electric
stie cineva unde as putea gasi asa ceva (in afara de reprezentanta citroen, sunt din cluj) si cam la ce pret (la dezmembrari am gasit numai toara usa 400ron)

merci

----------------------
xsara 2001, 1.9D

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Mar 21-Aug-2007 16:19

"Placuta" poti sa o dai unui electronist sa incerce sa o repare. Dar, trebuie sa ti cont ca instalatia electrica a masinilor moderne este de tipul multiplexat, adica butonul de comanda nu da comanda direct "placutei" ci trimite un semnal pe magistrala de comunicatie catre unul din computerle masinii care la randul lui trimite un cod catre modulul de comanda (placuta).

shatargat
simpatizant

Mesajde shatargat » Mar 21-Aug-2007 21:03

ok, merci
oare s-ar putea cu alta placuta sa nu functioneze, cauza o fi din soft?
daca da, pe tester s-ar vedea sau s-ar putea rededia?

----------------------
xsara 2001. 1.9D

NOS_feratu
pasionat
Masina: Citroen C5 X7 exclusive 2.2 HDI 125Kw
2: now gone: Citroen C5 2001 2.0 hdi

Mesajde NOS_feratu » Mar 21-Aug-2007 21:14

din cate am vazut nu exista sigurante fuzibile pe comanda macaralei electrice (cel putin la a mea nu este). deci inseamna ca placa electronica comanda un curent variabil in functie de ce a fost "invatata' sa faca. daca o duci la un electronist priceput ai toate sansele sa fie reparata... daca si placa se dovedeste a fi buna atunci este vorba de compu' masinii care are bube pe iesire (elementul de executie slab sau ars). take care...

in mod normal pe tester ar trebui sa se vada...mai putin daca placa este defecta
'78 Ford Granada 2.0 V6 (in reparatie capitala)
... you can run all for a long long time, sooner or later God'll come to cut you down...

shatargat
simpatizant

Mesajde shatargat » Mie 22-Aug-2007 20:39

am dus "placuta" la un elecrtonist (defapt la 2)
singura faza care am aflat-o i ca piesa respectiva care se ocupa de comanda (adica un integrat pe care scrie motorola si pe care dupa coduri nu-l gasesti nicairi) s-ar putea fi defecta, dar oricum este codata.
am fost la dealerul/service-ul citroen din cluj, ei aduc doar tot ansamblul placuta, motoras, mufe etc, consumatia aprox 3,2 mil
asta-i primul lucru care m-a dezamagit la xsara pana acuma
poate ma enervez si-mi fac geamul manual, who needs electrics...

--------------------------------------
xsara 2001, 1.9D

NOS_feratu
pasionat
Masina: Citroen C5 X7 exclusive 2.2 HDI 125Kw
2: now gone: Citroen C5 2001 2.0 hdi

Mesajde NOS_feratu » Mie 22-Aug-2007 21:28

elementele de executie de pe servodriver-e sau de pe stepperdriver-e nu sunt "gandacei" cu nenumarate picioruse ci tranzistori sau tiristoare si se recunosc usor chiar si vizual cateodata daca au vreo buba... posibil sa fi nimerit pe mana la vreun profitor sau cine stie... poate placa e buna. imi pare rau ca nu te pot ajuta mai mult. take care...bye!
'78 Ford Granada 2.0 V6 (in reparatie capitala)

... you can run all for a long long time, sooner or later God'll come to cut you down...

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Mie 22-Aug-2007 21:39

Pot fi circuite integrate de putere. electronistul acela ar putea incerca sa refaca lipiturile.
Circuitele integrate folosite in industria auto nu se gasesc in cataloage, fiind de obicei comenzi speciale ale producatorului masinii pentru a fi obligat sa mergi la reparat la reprezentanta.

Totusi, in cazul in care defectiunea este pe partea de comanda, ar trebui sa apara erori la citirea cu Lexia(cred ca am spus bine) deoarece computerul comunica cu circuitul aferent actuatorului.
Daca partea logica e OK si este defect elementul de executie adica circuitul, tranzistorul care actioneaza motorul, in acest caz nu mai apar erori in computer. Dar asta se poate masura in mod direct adica se vede daca apare tensiune de comanda la bornele pt motor.
Asa cum a spus si colegul, un tranzistor sau un CI de putere de obicei se strica vizibil, fie se gaureste fie se coloreaza, se vede ca este incins.

Înapoi la “Citroen Xsara I-II - Berlina, Picasso”