de o saptamana, m-am tot plimbat cu xm-ul, pe care il luasem intr-o situatie destul de nasoala... acum, am reusit sa ii pun sferele corecte (deh, imprumutate) si sa ii fac macar suspensia si directia sa ii mearga bine, asa ca pot sa incep comentariile. o sa enumar cateva plusuri si minusuri fata de celalalt model, iar masinile comparate sunt xm 2.0i si cx trd turbo2:
XM+
- interiorul foarte bine gandit (spatiu mai mare)
- pozitie de condus extraordinara
- masina este foarte bine izolata de exterior
- ceasurile de bord foarte bine gandite
- masina este hatchback asa ca e si utila
- cutia extraordinar de precisa - poate merge la mine super, ca am auzit si plangeri

- nu te trage curentul cu geamul deschis
- pozitionarea scrumierei
- pozitionarea franei de ajutor, in asa fel incat sa ramana consola centrala nestingherita cu ditamai buzunarul

XM-
- comportament idiot la curbe de forta majora
- directie idioata
- motorul este puturos sub 3500 RPM
- vizibilitate foarte proasta in oglinzile laterale
- suspensia nu este la fel de confortabila la viteza, pe teren accidentat sau pe drum valurit
- nu are lumini
- franele mai slabe
CX+
- directie extraordinara (cea mai tare din tot ce am condus eu)
- suspensia extraordinar de moale si confrtabila indiferent de teren
- stabilitate extraordinara, si comportament foarte bun la viraje luate brusc, chiar si la viteza mare;
- "deseneaza" o traiectorie aparte, avand centrul de greutate foarte in fata, adica comportament de ciocan, ceea ce o ajuta sa nu fuga de spate
- aerodinamica mai buna
- vizibilitate in oglinzile laterale si in fata si lateral
- frane (avantajul celor 4 pistonase pe fata si 2 pe spate

- putere
- mai trainica
- un singur stergator
- ampartament mai mare
CX-
- vizibilitate prin luneta
- pozitionarea radioului
- blocurile de llumini si stergatoare firave (dar comode, si am inteles ca la S1 sunt trainice)
- incomod cand cobori din ea
- portbagaj imbecil, nu intra mai nimic putin voluminos cu toate ca e mare
un mare - la amandoua, nu au temporizare reglabila la stergator
deocamdata cam atat, o sa mai adaug pe parcurs, iar apoi ma voi hotara pe care o sa o pastrez pentru mine, cu toate ca mi-am cam facut o parere deja