Volan BX si poate nu numai.

Forum de discutii generale despre Citroen BX. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Vin 26-Oct-2007 16:48

XENON scrie:spirtul se poate inlocui cu alcool etilic tehnic 90% sau si mai bine cu spuma activa pt curatat calculatoare, televizoare si alte articolo din plastic poros (la spray).

Nu ai ce sa cureti ca nu e vorba de murdarie ci de material descompus care se ia pe maini

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Vin 26-Oct-2007 20:10

materialul se descompune doar in cazurile disperate cand nu s-a curatat ani la rand. cei ce aveti volane bune, curatati de fiecare data ....am observat la romani ca multi au volanele uzate...la 70-100-120.000. Vin masini din afara, cu 3-400.000, cu sigiliu pe surubul de la volan, care au covrigul impecabil....

puetm da vina pe mediul prafuit al campiei romane, putem da vina pe ceausescu...dar de vina sunt tot serviciile...eu nu am intalnit pana acum nici o spalatorie d'asta de cartier, unde cand ceri curatare la interior sa dea vreun tiganus cu carpa pe volan...dau pe bord...si cam atat.

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Mesajde mbc » Vin 26-Oct-2007 20:14

astia dau cu silicon pe bord. ar fi nasol sa dea si pe volan. de aici apare problema. trebuie luata alta laveta, etc si e de lucru :) Eu volanul mi-l curat cu niste servetele umede (da, nu radeti) de la pronto care mi se par EXCELENTE pentru asa ceva. tot cu chestii de alea fac si bordul si manerele de usi si alte chestii.
"If in doubt, flat out!"

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Vin 26-Oct-2007 20:36

da, de silicon am uitat...si asta contribuie la mazga aia.

pronto este f. bun, eu folosesc pronto pt orice suprafata - spuma in tub- pt tot interorul masinii, inclusiv tapiserie...efectul este mai ok decat siliconul. Si singura solutie care a putut sa-mi dezlipeasca niste hartii de pe parbriz (numar de fabrica, sau de trailer, nu stiu ca era doar ce nu a putut sterge dealerul) a fost acest pronto...in rest am dat cu de toate, de la otrava de gandaci pana lagel de dus :lol:

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Mesajde mbc » Vin 26-Oct-2007 21:29

vezi tu alex... e mai simplu cu servetele :))
"If in doubt, flat out!"

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Vin 26-Oct-2007 21:56

recunosc ca sunt un ignorant si nu stiam si de existenta servetelelor... :oops:

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Mar 30-Oct-2007 21:10

Fenomenul mai apare si la unele manere de usi si cred ca e de vina in primul rand materialul (exact cum a spus Eugen) dar si utilizatorul, in egala masura.Nu insinuati ca Relu nu s-ar spala pe maini ca nu cred!:).
In unele cazuri e de vina siliconul dat de proprietari din belsug pe bord, volan...Dupa parerea mea e o mare prostie.E suficient sa stergi elementele de interior cu o laveta umeda, iar daca e cazul cu un burete cu apa cu detergent neutru (Pur).Asta scrie si in Manualul de Utilizator - Citroen.NU MAI DATI CU SILICON pe elementele de plastic din interiorul masinii!!!Contribuie la imbatranirea materialului.Toate plasticurile din masina mea sant casante sau sant deja lipite pt. ca s-au spart.Asta pt. ca unii din proprietarii anteriori au dat cu silicon (se simte pt.ca inca mai aluneca tot pe ce pui mana.Din fericire, volanul se pare ca a scapat (probabil aluneca si nu a fost dat).Prin comparatie, masina pe care o dezmembrez acum (din 88, comparabila ca an) nu cred ca a fost data cu silicon si nu are plasticul casant.
Revenind la problema volanului...Relu, ar fi 2 variante.Incearca sa il cureti cu apa cu detergent (fiindca detergentul nu macina materialul)dupa care incearca sa il imbraci in piele.Nu e foarte greu.Iti trebuie doar rabdare.Am mai vazut treaba asta.Se taie o fasie dreptunghiulara de piele, care se coase ulterior direct pe pozitie.Intai trebuie imbinate capetele fasiei pe dos, in asa fel incat fasia sa intre fortat pe volan.Cusaturile se fac cu un ac foarte ascutit, pe care il tragi cu patentul (altfel e greu).Trebuie folosita ata de marochinarie (mai groasa, din sintetic, nu din bumbac, fiindca altfel se roade repede)(sa se lipeasca atunci cand ii dai foc) iar cusatura se face in X (am vazut un volan original de la o firma de tunning) si va veni pe interiorul volanului (in interiorul cercului.Cred ca va fi problema in dreptul spitei volanului, care, fiind foarte lata (la #2) nu va oferi sustinere.In dreptul ei, nu se pot coase marginile fasiei.Cred ca acolo ar trebui sa lipesti pielea pe volan.
Varianta 2...sa cumperi un volan sport in 3 spite, fie de la firmele de tunning (dar cred ca va fi scump) fie de la piese auto sau din targ.Pretul pleaca de la 35 RON (cele ieftine si urate).La BX #2 poti face asta, fiindca volanul nu e cu tot cu ax ca la #1 sau la Oltcit.Sau un volan mai bun din dezmembrari (Xantia...XM...)
Eu inca nu m-am hotarat ce voi face, dar cred ca optez pt. un volan "tunning" in 3 spite, pe care il voi imbraca in piele perforata (daca nu e deja imbracat).Pielea perforata se poate recupera de la un scaun de masina straina avariata sau cu un scaun stricat.

cdires
pasionat

Mesajde cdires » Mar 30-Oct-2007 21:44

multumesc tuturor pentru raspunsuri. mi-am facut o idee despre ce inseamna si de ce se intampla fenomenul. Intradevar,sunt multe chestii care pot ataca volanul,fara a mai pune la socoteala faptul ca este partea dintr-o masina care ar putea face sa crape de gelozie orice femeie..la cat de mult stam cu mainile acolo...

Incercam sa vad daca cineva a gasit vreo solutie la treaba asta,in afara de a cumpara o husa de volan,care,pe langa faptul ca mi se pare total inestetica,mai ingroasa si colacul,cu a carui dimensiune (circumferinta si grosime) ma impac foarte bine. N-as prea vrea sa schimb volanul,decat cu unul similar,mai nou. Personal,vreau sa conserv cat mai mult aspectul original.

Nu neg ca am pus mainile murdare pe volan, dupa vreo interventie pe la motor,sau prin alte locuri,cand trebuia sa-i dau o cheie, sa vad daca am facut treaba buna... Dar intotdeauna dupa ce m-am curatat pe maini, am curatat si locurile pe care le-am imputit.

Siliconul pe volan nu l-am pus niciodata. Legat de chestia asta, mi-am amintit o faza super haioasa> tatal meu a dat fordul lui pe mana unui baietash, sa-l faca curat. I-a mai dat pe mana si o sticla de ulei siliconic,pentru "finisaj". Rezultatul a fost extraordinar,estetic vorbind, dar masina s-a dovedit a fi imposibil de condus dupa operatia respectiva. Omuletul daduse din belsug cu ulei siliconic pe covorase,pe volan si pe pedale...

Ideea cu imbracatul in piele,pare sa fie o solutie destul de eleganta. Din pacate ma pricep la cusut la fel de bine ca un arici. Nu se poate lipi pielea peste tot? In loc de cusut?
Relu

alexd
Moderator

Mesajde alexd » Mar 30-Oct-2007 21:53

pai oricum, inainte sa o cosi trebuie sa o lipesti...cusatura are un rol mai mult estetic...si poate de intindere fortata a materialului. Nu e greu, eu m facut-o cu un degetar...

robert-bx
pasionat

Mesajde robert-bx » Mar 30-Oct-2007 22:57

incearca la firme de tuning care imbraca si scaune in piele

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Mie 31-Oct-2007 00:55

Relu - Faza cu siliconul pe covorase e tare de tot!!! :twisted:

E adevarat ca volanul original cu o spita are farmecul lui, dar am impresia ca se conduce mai bine cu un volan sport cu 3 spite.In plus, au existat si in lista de optionale originale Citroen, 3 sau 4 modele de volane sport cu 3 sa 4 spite, chiar daca ele nu s-au montat in serie.Am descarcat un catalog cu accesorii Citroen si am vazut si volanele.
In plus, pozitia e mai comoda si te forteaza sa tii mainile unde trebuie (pe volan :).)
Varianta cu pielea perforata, cred ca e cea mai placuta.:).
Nu poate fi lasata pielea doar lipita.In scurt timp se imbatraneste adezivul si se desprinde de la margini, daca nu e sustinuta si de cusatura.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Mie 31-Oct-2007 10:17

Plasticele din Citroenuri sunt de proasta calitate! Sunt casante datorita imbatranirii si expunerii la raze ultraviolete, nu are nici o legatura cu siliconul.
O masina care a stat mult in garaj sau al carei proprietar a avut grija sa o tin ala umbra va avea plasticele mai putin casante.

Nici eu nu sunt adeptul siliconului, in primul rand ca rezultatul e prea lucios si in al doilea rand ca e ca si cum as ascunde murdaria sub covor, da luciu dar murdaria ramane prin toate nervurile si colturile.

cdires
pasionat

Mesajde cdires » Vin 16-Noi-2007 15:55

o sa ma ocup sa gasesc o solutie. am un bord vechi si urat si rupt de S1 si am sa experimentez pe el.. Dau de veste daca iese ceva frumos.
Relu

dan1972
pasionat

Mesajde dan1972 » Vin 16-Noi-2007 17:59

cdires - Incearca sa gasesti prin dezmembrari (acum in dezmembrari gasesti masini de 2000-2004 avariate; am fost eu la Buzau si am avut un soc, vazand ca in loc de BX-uri gasesc numai Mercedes 2002 avariat...Opel Astra 2000 avariat...:).).Revenind la subiect...poti incerca sa gasesti un bord mult mai modern (cu cristale lichide) de la o masina mai moderna, pe care sa incerci sa il montezi in locul instrumentelor vechi, sub o aparatoare de plastic curbata (eventual din plastic transparent ca sa fie in ton cu tendintele actuale).
Eu am niste aparate de bord de motocicleta Honda - 2005, cu vitezometru digital, turometru analogic, indicatoare de temperatura apa si nivel benzina digitale, precum si multi alti martori...toate inghesuite in 18/12/4 cm (Lungime/latime/inaltime) dar totul fiind foarte vizibil si usor de urmarit.
Ma bate gandul sa fac si eu o experienta si sa adaptez acest bord cu aspect "Hi-Tec", dar inca n-am avut timp pt. asta. In plus, scap si de cablul de Kilometraj, legatura facandu-se electric.Doar trebuie montat un senzor pe cutia de viteze, pe melcul de antrenare din cutie, restul senzorilor fiind mult mai simplu de amplasat.

eugenro2001
RETRAS LA PENSIE

Mesajde eugenro2001 » Vin 16-Noi-2007 18:13

Senzorul de viteza se poate pune si pe cablul de km.

Înapoi la “Citroen BX”