sorin - Cazul Oltcit e un caz aparte si irelevant.Si spun asta, fiindca:
1 - La Oltcit, 2 motoare nu sant la fel.Unul crapa in 15.000 si altul merge pana la 150-180.000 Km.
2 - Oltcitul are singurul motor cu supapa by-pass, in circuitul de ungere si daca uleiul nu are exact vascozitatea ceruta de fabricant (15w40 care sa se mai si respecte, nu doar sa fie scrisa pe bidon) nu functioneaza corect.
Acea supapa by-pass, corecteaza debitul de ulei prin radiatorul de racire a uleiului.Cand uleiul e mai vascos, trece o cantitate foarte mica de ulei prin radiator, deci uleiul nu se raceste, iar pe masura ce motorul, implicit uleiul, se incalzesc, uleiul se subtiaza si trece in cantitate mult mai mare prin radiator, racindu-se.
De aceea e important sa se respecte vascozitatea uleiului.Dar si acest lucru e discutabil. Fabricantul (Citroen) recomanda pentru tarile cu un climat friguros su pt. deplasari numai in oras, iarna, uleiul 10w30.Putini stiu acest aspect.
Stai linistit, ca nu de aceea s-a gripat acel motor de Oltcit.Acela, ori a fost un ulei contrafacut (nu era ce scria pe ambalaj) ori a avut o defectiune la sistemul de ungere, ori nu a avut suficienta racire...Ceva s-a intamplat.Altfel nu are cum.Alta a fost cauza.Nu uleiul 10w60.Astea sant explicatii de mecanici, pe care nu ii ajuta capul, nu au citit mai mult si vad si ei o eticheta pe botul masinii, pe care scrie 15w40 si gata!Asta e cauza!!!
Nu e asa!!!Te asigur!Am mers cu 10w60 in Oltcit si a mers motorul pana la 160.000 Km si l-am schimbat ca am gasit unul de Axel (frantuzesc).Ca nu consuma decat 400 gr. de ulei.Mai prost statea cu presiunea pe linie, dar avea si o groaza de Km, din care 40.000 facuti cu ulei "Petrotel".

.(de la 90 la 130.000).
Fratele meu, a avut un Oltcit 12 TRS nou-nout (2900Km) in care a bagat numai Castrol 10W60, iar masina aceea mergea numai cu 130-150 Km/h la drum, cu 2-4 persoane in ea.Ba chiar a facut si cateva teste de viteza si nu s-a dus mai tare de 155-157 km/h.Si nu a mai patit nimic motorul...Nu s-a gripat...Nu s-a spart...Nimic.
Permite-mi sa te contrazic cu treaba cu vascozitatea si cu debitul prin lagare.Nu e asa!!!
Acel ulei 10w60, doar rezista mai bine la temperaturi mai inalte. Nu se face pipi.Nu te gandi ca e magiun si nu curge.El e foarte subtire si la rece.
Daca ar fi dupa cum spui tu, ar insemna ca daca turezi mai tare motorul la rece (cand uleiul e cel mai vascos) sa nu curga suficient ulei prin gaurile de ungere si sa il gripezi dupa primele minute (sau in orice caz, sa-i bagi niste uzuri exagerate).Lucru care nu se intampla.Motorul totusi se unge si din contra...la rece are presiune de ulei excelenta.Implicit o perna de ulei foarte buna, in lagare.
Pot apare probleme, doar datorita faptului ca piesele sant reci si nu au jocurile termice luate...Nu sant dilatate....Nu au ajuns inca latemperatura de regim.
Deci prin orificiile de ungere ale lagarelor, curge o cantitate suficienta de ulei, in orice regim.E o relatie dependenta de vascozitate/presiune.
Daca vascozitatea e mai mare, ai si presiune, care va impinge uleiul cu mai multa putere decat la cald.Problema e ca la rece poti sparge circuitul de ungere, avand un ulei prea gros...daca turezi prea tare motorul (am vazult la o Dacia).
Din contra!La cald, ai vascozitate mai mica (uleiul curge mai usor) dar si presiunea scade 50-70 % din cat e la rece (in loc de 6-7 Atm, cat e la rece la Oltcit, ai 3-4 Atm. la 90 grd.Chiar si mai putin.).
Deci teoria ta cu vascozitatea si cu viteza de curgere, pica!
Lasand cazul Oltcit si revenind la motoarele conventionale...Uite!Pana si la BX, fabricantul recomanda pentru Spania, ulei 15w40 (sau 50 parca).
pentru Franta, 10w40, iar pentru tarile cu un climat friguros 10w30 sau 5w (nu mai stiu exact).am descarcat de pe net, un manual de utilizator pt.BX 19-benzina, editat de Citroen si sant scrise aceste lucruri acolo.
Cum ramane cu respectarea STRICTA a vascozitatii???:).
Nu e chiar asa de stricta treaba! Exista o grila de echivalentza a uleiurilor, unde se vede clar, intre ce temperaturi poate fi folosit fiecare ulei.Spre exemplu, 10w30, doar intre -20 si +30 grd.C, ale mediului ambiant.
10w40, la fel, dar peste +30 grd.
15w40 (50) de la -15 grd, la peste 30
5w40 (50) de la -25, la peste 30
In functie de asta, iti alegi tipul de ulei, sa reziste la temperaturile la care exploatezi masina.
Mai conteaza si indicele de aditivare,API, trecut pe spatele bidonului.Dar cam toate uleiurile, acum, sant "SL".
Subiectul e mult prea vast si nu cred ca poate fi epuizat aici, chiar daca ma ambitionez eu si scriu zeci de randuri.

.
Sper sa nu te fi deranjat ce am scris eu.Chiar nu am spus nimic cu rautate!