Mishoo scrie:Distanta de franare se mareste in momentul in care intra ABS-ul, contrar presupunerilor unora.
Bullshit!
Tocmai asta e rolul ABS-ului, sa reduca distanta de franere.Cu rotile blocate distanta de franare e mai mare si nu ai directie.Cauta pe Youtube ca sunt teste filmate.Masina cu ABS si fara si ai sa vezi diferente.
nu stiu altzii cum sunt dar...
eu iarna asta daca nu foloseam frana de mana, ma duceam relaxat cu abs + ebd + afu (cu C4) in masinile din fatza (vreo 20 de metri) avand 15km/h pe un polei oribil...
mergeam incet, in fata fusese accident, erau masini oprite pe 2 benzi, si la un moment dat apas frana... bland... incepe abs-ul sa taraie, nu frana deloc, frana de mana, volan dreapta, volan stanga, masina s-a pus oblic pe drum, si am mers taras maxim 2 metri si m-am oprit... asta dupa ce franasem vreo 5 metri si masina nu dadea niciun semn ca vroia sa incetineasca...
iar prin oras de cateva ori (primavara-vara) cand era niscaiva nisip iar intra abs-ul aiurea... probabil are citroen-ul probleme cu abs-urile (nu ar fi ceva iesit din comun), dar daca toate masinile cu abs sunt asa, e cam aiurea... intr-adevar pentru mamaie si tataie cu reflexe imbatranite, care ar pierde controlul pe ploaie sau iarna sau la viteze mai mari, e mai ok probabil un abs, dar pt condus mai tinereste si sportiv, nu e cine stie ce!
legat de hyundai, am mers cu un accent (nu ultimul model, unul cu o generatie mai vechi) in iarna asta, si parea mai ok abs-ul... asa mi s-a parut mie... nu sunt fan sau ceva!
intr-adevar, la 120 la ora pe ploaie daca iti iese vreo fiinta in fatza intr-o curba, si te sperii excelent, daca ai abs...
si bineinteles, daca franezi ca taranul, si blochezi rotile, sigur vei opri intr-o distanta mai mare comparativ cu cineva (cu abs sau nu) care franeaza mai cu bun simtz (la limita blocarii rotilor) si asta e logic pentru ca forta de frecare statica e mai mare.
iar legat de incompatibilitatea dintre abs si gropi cred ca s-a rezolvat odata cu aparitia ebd-ului...