cd player sony pe citroen

Bord, becuri, ECU, computere de bord, cabluri, contacte, etc.

Moderator: Echipa Tehnica

mike_sol
just curious

cd player sony pe citroen

Mesajde mike_sol » Mar 14-Oct-2008 11:42

hello hello :)

este primul meu post pe forumul acesta, si vin la voi cu nishte intrebari...

am reusit cu greu sa fac rost de un cd player sony (cdx-l480x) dar cand am vrut sa il montez am observat doua chestii:
1)mufele nu se potrivesc... cele de pe citroen sunt cu totul altfel (stiti despre ce vorbesc...)
2)nu se potriveste la fix playerul in sine in spatiul alocat...si nici nu am unde sa il prind...

any idea...?

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Mar 14-Oct-2008 12:07

1) Daca jucaria ta are mufe ISO (direct pe aparat sau printr-un adaptor), ai nevoie de o trecere de la mufa Citroen la ISO. Vezi ca mai exista posturi pe tema asta, chiar si o detaliere a semnalelor pe conectorul Citroen. Foloseste cu incredere functia search.

2) N-am inteles prea bine. Ce inseamna ca nu se potriveste? Impreuna cu aparatul ar fi trebuit sa primesti o sina de metal (sau cusca de metal, cum vrei sa-i zici). Cusca asta trebuie bine aranjata, ca sa-ti iasa fata de la aparat cat trebuie din bord. S-ar putea sa ai nevoie de niste rame suplimentare cu rol de distantiere. Presupun ca aparatul tau e conceput sa intre intr-un slot ISO, asa cum exista si pe C3.

mbc
pasionat
Masina: Citroen C5 2.0 HDI 2004

Mesajde mbc » Mar 14-Oct-2008 12:18

sony nu are mufa iso pe aparat, ci are un adaptor iso>sony.

mike_sol
just curious

Mesajde mike_sol » Mar 14-Oct-2008 14:08

si stiti cumva de unde iau adaptoarele respective? (nu il am nici pe cel iso-sony)

playerul intra in slotul lui, normal... dar ramane un loc f nasol in jurul fetei playerului si a plasticelor de pe bord (un gol mai bine zis... unde ar fi buna o rama dar nu stiu daca exista asa ceva). Si nu am cum sa il
prind->trebuie sa stea asa...in aer...? fara nici un surub...? nimic? numai bagat in slotul respectiv?

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Mar 14-Oct-2008 14:41

Adaptoare pentru radio CD-uri auto gasesti aici:

http://www.metrafo.ro/produse.html

Mai poti incerca si la alte magazine (online sau clasice) care au inceput sa aduca in numar mai mare accesorii pentru car audio, dar eu am luat de pe site-ul de mai sus si am fost multumit.

Ai grija ca e posibil sa ai nevoie de adaptor si pentru mufa de antena. Mufa Citroen e de tip Fakra. Cel mai probabil jucaria ta are intrare DIN sau ISO pe antena, deci foarte probabil vei avea nevoie si de un adaptor de antena DIN/ISO -> Fakra. Ai grija ca adaptorul de antena sa aiba condensator de trecere pentru tele-alimentarea amplif-ului de antena.

Head-unit-ul n-are cum sa stea in aer. Daca ai luat radio CD-ul nou si sigilat, trebuia sa primesti in cutie un sertar metalic care se fixeaza pe plasticul din bord indoind cu surubelnita niste decupaje de forma triunghiulara de pe sertar. Head-unit-ul se infige apoi in sertarul metalic, face clanc pe niste ghidaje si gata.

La fel ca si cu sertarul de mai sus, jucaria ta trebuia sa vina la pachet cu o rama de plastic detasabila care sa acopere conturul head-unit-ului (nu e vorba de fata). Probabil ca in lipsa acesteia iti ramane tie spatiul ala.

mike_sol
just curious

Mesajde mike_sol » Mar 14-Oct-2008 21:44

merci mult pt sfaturi. hmmm... playerul nu l-am luat nou (l-am primit de la cineva) dar la cate pb imi da cred ca imi iau unu nou si gata. nu am rama respectiva. de fixat am reusit sa il fixez cum trebuie, dar imi trebuie acum mufele.

ce imi trebuie mie in domeniul mufelor este cumva http://www.metrafo.ro/info.html?cod=703139 (daca nu da-ti-mi va rog adresa adaptoarelor ca nu prea le gasesc...)
si vad ca acolo au si rame...cam ce m-ar ajuta de acolo? (nush exact dimensiunile sau cum ar trebui sa arate...

mike_sol
just curious

Mesajde mike_sol » Mie 15-Oct-2008 12:02

gata. am gasit mufele :D

merci mult de ajutor

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Mie 15-Oct-2008 12:21

Bravo, vezi ca au si rame p-acolo. Nu stiu insa care s-ar potrivi mai bine pe modelul tau de radio CD.

mike_sol
just curious

Mesajde mike_sol » Mie 15-Oct-2008 14:36

pfff... m-am grabit. dupa ce s-a uitat un cunoscator la mufa mea de la masina, mi-a spus ca mufele sunt de tip ISO. dar... tzapa. mi-am luat adaptorul iso-sony, si, normal, nu merge pt ca eu din masina am 6 fire p mufa mama si doar 4 pini pe mufa tata... nu stiu cum o scot la capat...

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Mie 15-Oct-2008 15:11

Man, ia baga tu un ochi p-aici:

http://www.clubcitroen.ro/forum/viewtop ... c&start=15
http://www.clubcitroen.ro/forum/viewtop ... sc&start=0

Vezi ca la sectiunea Electrica-C3 gasesti o gramada de informatii legate de adaptoare si posibilitati de montare a unui radio CD pe C3.

Ca sa fie lucrurile clare, un radio CD are cam 3 mufe la care trebuie conectat:

1) o mufa ISO de alimentare (aici pot fi si alte semnale, de genul activare dimmer, tele-alimentare amplif antena, etc)
2) o mufa ISO pentru conectarea la sistemul de difuzoare (pana la 4 canale)
3) mufa de antena

Pentru punctele 1 si 2 ai nevoie de 2 adaptoare legate unul la celalalt:

Mufa OEM Sony (pe aparat) --> ISO <-- Mufa OEM Citroen

Dupa cum vezi, cele 2 adaptoare se "pupa" pe mufe ISO.

Ai grija ca daca vrei sunet pe usile din spate, e foarte probabil sa nu ai fire trase din fabrica pana la mufele din stalpi. Pentru usile fata ar trebui sa fie deja trase fire.

mike_sol
just curious

Mesajde mike_sol » Mie 15-Oct-2008 15:28

deci imi mai trebuie un adaptor citroen-iso (sau se poate face de catre un electrician o legatura directa, cumva?)

asta e adaptorul pe care il am acum...
Imagine

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Mie 15-Oct-2008 15:39

Banuiesc ca ce ai tu acum este adaptorul Sony --> ISO. Da, ai mai avea nevoie de adaptorul Citroen --> ISO.

Se poate face si cu "tziganeala" (dezizolat de fire pe mufa Citroen si legat la adaptorul pe care-l ai acum). Iti recomand totusi sa faci rost de adaptorul Citroen --> ISO. Te scuteste de eventuale neplaceri ulterioare.

Nu uita ca mai ai nevoie si de adaptorul de antena.

mike_sol
just curious

Mesajde mike_sol » Mie 15-Oct-2008 16:23

il am deja pe cel de antena... problema este ca am fost la 3 magazine din bacau azi si nu am gasit adaptorul citroen-iso...de asta intrebam daca se poate face. stii cumva care sunt firele care ar trebui...aranjate? la mine pe mufa de alimentare sunt 4 fire care merg in cd-player (asa spune si sony ca tb sa fie pt ca m-am uitat in manualul playerului) si banuiesc ca undeva trebuie sa pun doua fire de la citroen pe unul de la adaptor... dar nu stiu care anume

vldst
pasionat

Mesajde vldst » Mie 15-Oct-2008 17:25

Pai ai nevoie de minim 3 fire de pe mufa Citroen, doar pentru alimentare, plus alte 4 fire pentru semnal audio catre difuzoarele de pe usile fata.

Dupa cum am zis mai sus, link-ul asta e mai mult decat edificator (ai aici poza conectorului Citroen):

http://www.clubcitroen.ro/forum/viewtop ... c&start=15

De pe conectorul Citroen ai nevoie musai de urmatorii pini:

IGN - plus prin cheie (12V)
BAT - plus permanent (12V)
GND - masa

DF+, DF- - semnal audio pentru difuzor dreapta fata (masa si semnal)
SF+, SF- - semnal audio pentru difuzor stanga fata (masa si semnal)

Daca vrei sa ai alimentare pe plus permanent pentru radio CD, e suficient sa folosesti doar pinul BAT de pe conectorul Citroen, pe care il legi la firele rosu si galben de pe adaptor. Atentie sa nu faci scurt intre IGN si BAT pe mufa Citroen!!! Cel mai sigur e sa folosesti ambele plusuri.

Gurau Alexandru
pasionat

Mesajde Gurau Alexandru » Mie 15-Oct-2008 19:47

Si eu mi-am montat player sony si s-a potrivit mufa de la difuzoare. Alimentarea i-am facut-o separat luand IGN (switched suply) de la bricheta si plusul permanent de la mufa initiala, de asemenea si minusul tot de la mufa existenta. Eu mai mult am improvizat pentru ca mi-a fost prea lene sa caut adaptoare, dar oricum eu sunt multumit de cum a iesit. Plusul prin cheie l-am luat de la bricheta pentru ca nu am gasit alta sursa, vechea mufa nu avea prevazut asa ceva, sau cel putin eu n-am gasit firul...

Înapoi la “Electrica - C3”