Antigel

Forum de discutii generale despre Citroen Xsara. Numai ce nu se incadreaza in categoriile de mai jos.

Moderator: Echipa Tehnica

toro
pasionat
Masina: C.Xsara II 2004 16i - Coupe 110 cp.
2: Ford Ranger Pick-Up 2.0 EcoBlue- Double Cab.(2018)

Antigel

Mesajde toro » Mie 12-Noi-2008 18:34

Doua intrebarii a-si avea de pus : 1-- Pentru C-Xsara 1,6i-16v-110cp ... cati litri de antigel (ne diluat ! ) este nevoie ? 2-- Se stie ca sunt 2 tipurii de antigel .. cel cu etilen-glicol si cel cu propilen-glicol !!! Care din aceste doua se preteaza la motorul C-Xsara ? Daca puteti va rog ! indicati-mi o marca de antigel Va multumesc !!!
Peace on earth ... War under the blanket !

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 13-Noi-2008 21:18

mutat la locul lui. e o discutie asemanatoare pe sectiunea C5. eu n-am reusit sa ma dumiresc, dar poate reusesti tu :-)))

bogdan78
pasionat

Mesajde bogdan78 » Mar 06-Ian-2009 10:21

Am luat si eu cu copy paste de pe internet urmatoarele:

Antigelele actuale sunt bazate pe glycol - (mono)etilen-glicol, propilen-glicol (care se considera mai environment friendly, dar sunt si ceva mai scumpe). Cele pe propylen glycol sunt mai rare, se degradeaza mai greu (din opunctul de vedere al biodegradabilitatii), cele mai raspandite fiind cele pe etilen, la care ma voi referi in continuare. In alta ordine de idei, multi producatori mentionau (acum s-a mai schimbat situatia) ca utilizarea antigelului bazat pe propilenglicol conduce la pierderea garantiei.
Alt tip de antigel este cel bazat pe metanol, dar este folosit mai ales in lichidele de spalat parbrizul.
Antigelul pe alcool (bazat pe methoxy propanol sau methyl alcool) nu este recomandat a fi folosit in motoare, pe care le poate distruge.

Etilenglicolul (ca si propilenglicolul de altfel) are proprietati foarte bune fata de inghet, dar nu are proprietati de protectie a motorului contra coroziunii, motiv pentru care se adauga in antigel anumiti aditivi, care pot fi organici sau anorganici.

La etilen-glicol:
- amestec 50% antigel 50% apa - ingheata la -37C
- amestec 70% antigel 30% apa - ingheata la -64C
- amestec 100% antigel 0 % apa - ingheata la -14C - Atentie mare.

La propilen-glicol:
- amestec 50% antigel 50% apa - ingheata la -32C
- amestec 60% antigel 40% apa - ingheata la -47C
- amestec 100% antigel 0 % apa - ingheata la -57C

http://www.babcox.com/editorial/tr/tr110046.htm
Cred ca ambele tipuri sunt aproximativ la fel de bune.
Pentru xsara as recomanda ce spune producatorul adica antigelul de la Total.

bogdan78
pasionat

Mesajde bogdan78 » Mar 20-Ian-2009 08:01

Salut. Intrebare:
In cartea tehnica se precizeaza ca lichidul de racire trebuie schimbat o data la doi an. cam ce se poate intampla daca nu se realizeaza acest lucru, a patit cineva ceva?
Presupunem ca se pastreaza cat de cat concentratia potrivita antigel:apa distilata avand in vedere completarile periodice cu antigel nediluat.

khan
Sef de Atelier

Mesajde khan » Joi 22-Ian-2009 10:57

pai isi pierde proprietatile in timp. masoara si tu si vezi la ce temperatura ingheata ca sa fii sigur

Înapoi la “Citroen Xsara I-II - Berlina, Picasso”