c4 pe benzina sau c4 pe motorina?

Forum de dicutii generale despre Citroen C4, C4 Picasso si Grand C4 Picasso: dotari, oferte, versus, posesori, etc.

Moderator: Echipa Tehnica

ghilvaci mircea
just curious
Mesaje: 14
Membru din: Mie 19-Oct-2005 12:33
Localitate: Bucuresti
Masina: Citroen C4

c4 pe benzina sau c4 pe motorina?

Mesajde ghilvaci mircea » Joi 27-Oct-2005 21:41

care este mai fiabil, si de ce, din experienta celor care deja, poseda un c4 pe benzina sau mototina, si la care din ele revizia e mai scumpa si de ce?

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Vin 28-Oct-2005 09:06

Teoretic motorul pe benzina ar trebui sa fie mai fiabil (e mai simplu, nu are turbo, etc.) Paradoxal, ce care au avut probleme cu C4 au fost cei cu motoare pe benzina. Revizia la benzina in general e mai ieftina decit la diesel, eventual se poate face la un numar mai mare de km (in functie de producator si de politica).
Ambele motoare sint pretentioase la carburant.
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

Avatar utilizator
kata
pasionat
Mesaje: 768
Membru din: Joi 03-Mar-2005 15:58
Localitate: Bucuresti

Mesajde kata » Vin 28-Oct-2005 09:19

sry nicu, evident motorul pe motorina e mult mai fiabil, datorita nr. mai mic de rpm la care lucreaza. (defectiunile la turbina sint altceva).

reviziile la motorina, asa cum zice si nicu sint mai scumpe.

Avatar utilizator
m.s.
pasionat
Mesaje: 337
Membru din: Dum 10-Iul-2005 16:42
Localitate: cluj

Mesajde m.s. » Vin 28-Oct-2005 10:08

Nu stiu daca deocamdata putem sa vorbim despre fiabilitate la C4-rile noastre fiindca le avem de prea putin timp si avem prea putini km. facuti cu ele. Apropo,a fost cineva cu C4 HDI la revizia de 20.000? Ma intereseaza cam cat costa.

Avatar utilizator
nicum
Moderator
Mesaje: 5427
Membru din: Mie 25-Feb-2004 09:07
Localitate: Bucuresti
Masina: BX 16 RS

Mesajde nicum » Vin 28-Oct-2005 12:01

@kata: teoretic asa e... numai ca in momentul in care unui motor i se ataseaza o turbina si fiabilitatea va scadea, asta e clar... in plus multi nu fac distinctia intre motorul propriu-zis si turbina... sub capota sint amindoua... :wink: si oricum daca turbina crapa performantele motorului se reduc dramatic...
Ca si adytzu prefer benzina...
Nu ti-ai dat vechitura la Remat? Nu ai postit pentru a plati rata la noul Logan? Ai bagat banii in piese pentru vechitura ta? Daca si anul asta faci la fel, de la Zaraza numai respect!

MUGUREL PIRSCOVEANU
Pro Motor Rm.Valcea
Mesaje: 823
Membru din: Lun 03-Oct-2005 09:28
Localitate: ramnicu valcea
Contact:

Mesajde MUGUREL PIRSCOVEANU » Vin 28-Oct-2005 13:28

La mine au venit C4 HDi si la 40000km.
Cam 700-800 Ron
Masina mea (C4 VTS) are 35.000 km. Singura problema care am avut-o a fost captorul de inaltime pt reglajul automat al Farurilor directionale.
Aaaaa... am ramas k prostul cu ea in fata garajului cu motorul pornit, geamurile inchise si cu usile blocate. S-a inchis singura masina. Am geamuri laminate, deci nu se putea sparge vreunul. Am pazit-o 3,5 ore, si mi-a venit cheia de rezerva de la LSG. Am descuiat-o, am oprit-o. A doua zi i-am schimbat softul la BSI si n-am mai avut niciodata problema asta... DAr , va dati seama, k in fata garajului acum las geamurile jos?

Avatar utilizator
tartorul
pasionat
Mesaje: 522
Membru din: Lun 02-Mai-2005 19:05
Localitate: Bucuresti
Contact:

Mesajde tartorul » Vin 28-Oct-2005 15:58

Un test comparativ facut pe o berlina de clasa compacta (nu mai tin minte marca, cred era Opel), in versiune cu motor pe benzina si motor diesel a aratat ca abia dupa 107.000 km costurile pe care le ai cu motorizarea pe benzina le egaleaza pe cele de la diesel. Pana la pragul de 107.000 km masina pe benzina este mai ieftina (s-a luat in calcul pret de achizitie, pret de intretinere, pret revizii, combustibil consumat - asta in conditiile in care motorina este mai ieftina decat benzina).
Trebuie avut in vedere ca tendinta in UE si deci si la noi este de scumpire a motorinei fata de benzina, estimarea este ca dupa 2-3 ani, motorina va costa la fel sau mai mult ca benzina. Apoi, in UE, taxele pt o masina diesel sunt mai mari decat pt o masina pe benzina, probabil ca si la noi va fi acelasi trend.
Fun Citroen

danpopa
pasionat
Mesaje: 136
Membru din: Mar 11-Oct-2005 13:05
Localitate: Bucuresti

articol 24 oct. 2005 - Saptamana Financiara

Mesajde danpopa » Vin 28-Oct-2005 16:22

articol 24 oct. 2005 - Saptamana Financiara

AutoRoom


Pretul masinilor diesel face inutila economia de carburant

Revelatia diesel. Toata lumea alearga dupa motoarele hranite cu motorina. Elogiile aduse noii generatii de diesel nu contenesc, vanzarile arata ca soferi de pe toate continentele s-au lasat sedusi de TDI-uri si Cdi-uri, si chiar aceasta pagina a gazduit nenumarate calitati ale acestora. Consumul este principalul argument, dar sa nu uitam ca pretul unui diesel este mai mare.

Si nu intotdeauna banii platiti in plus vor fi recuperati din economiile facute la pompa

De cate ori nu ne-am gandit la varianta unui motor diesel pentru viitoarea masina? Argumentele legate de costuri sunt astazi mai importante ca oricand, in conditiile cresterii preturilor la benzina. Si cum argumentele pro sunt din ce in ce mai multe, efectul psihologic al posibilitatii de a cheltui mai putin pe combustibil intervine decisiv.

Un consum mai mic cu 2, 3 sau chiar 4 litri la fiecare suta de kilometri parcursi inseamna tot atatia euro ramasi in buzunarul soferului. Ar mai fi de luat in calcul si pretul mai mic al unui litru de motorina, desi diferenta intre carburantul de tractoare si benzina incepe sa tinda catre zero. Toate calculele ar fi perfecte pana in acest moment.


Dar vine momentul in care trebuie sa platim viitoarea masina ce va avea un economicos motor diesel. Ce constatam la dealer? Pretul e ceva mai mare decat al unui model pe benzina cu o putere similara. Si devine din ce in ce mai mare. De fapt, cu cat motorul diesel este mai performant, cu atat pretul sau creste. Argumentele de factura psihologica merg mai departe.

Banii dati se vor intoarce rapid prin economia la pompa. Nimeni insa nu se mai oboseste sa faca un calcul simplu.

Amortizarea, valabila dupa multi ani

Am luat, pentru a introduce in ecuatia costurilor, doua exemple de automobile vandute pe piata noastra. Renault Clio Symbol este cel mai vandut turism de import. Echiparea diesel Cdi a facut ca aceste vanzari sa fie mai mari decat in situatia in care n-ar fi existat decat motorizari pe benzina. Celalalt automobil considerat de noi potrivit pentru exemplificare este Volkswagen Passat.

Este, de asemenea, un model vandut, chiar daca se adreseaza unui segment mai instarit. Atat de instarit incat isi face probleme legate de costurile de functionare a masinii si cumpara si versiunea echipata cu motoare diesel TDI. Sa vedem totusi care sunt economiile pe care le fac viitorii posesori ai celor doua (de fapt patru) modele.

Clio costa in versiunea 1,4 benzina, motor de 75 CP, 7.128 euro, pret fara taxe. Consumul comunicat de fabricant este de 9,7 litri la 100 de kilometri, in oras. Versiunea diesel care ar putea sa ofere o putere apropiata de cea pe benzina este 1,5 Cdi, 65 CP. Pretul este, evident, mai mare. Nu cu mult, dar cei aproximativ 900 de euro platiti in plus trebuie sa fie amortizati.

Daca tinem seama ca producatorul a comunicat un consum urban de 6 litri, avem o diferenta de 3,7 litri (pura coincidenta, dar este aproximativ un galon de benzina) economisiti la fiecare 100 de kilometri parcursi prin oras. Valoarea acestor 3,7 litri este de aproximativ 13 lei noi, iar suma pe care cei 13 lei trebuie sa o amortizeze este de 3.240 lei noi (la aproximativ 3,60 lei/1 euro).

O impartire simpla ne arata ca este nevoie de 25.000 de kilometri parcursi in oras pentru ca balanta noastra sa ajunga pe 0. La o medie de 20 de kilometri pe zi, proprietarul lui Clio 1,5 Cdi va trebui sa circule cam trei ani si jumatate pentru a-si acoperi cheltuiala initiala. Iar statisticile ne arata ca media de viata a unei masini la un proprietar este cam de patru ani.

Exact cand masina devine rentabila, omul se gandeste sa o vanda. Daca punem la socoteala si iesirile extraurbane, numarul de kilometri va creste rapid, dar va scadea simtitor diferenta la consum. Deci ajungem tot in acelasi loc.

Masina mai scumpa, amotizare mai lenta

Al doilea exemplu este si mai relevant. Volkswagen Passat poate fi cumparat, in cea mai ieftina echipare, cu un diesel TDI 1,9, de 105 CP, in schimbul sumei de 17.255 euro CIP. Dar o echipare echivalenta pe benzina, 1,6 litri, 102 CP, va costa cu mai bine de 1.000 de euro mai putin, respectiv 16.213 euro. In cat timp vor fi recuperati banii de pe diesel? Plecam tot de la costuri.

Dieselul consuma, potrivit manualului, 5,8 litri la suta, in timp ce, cu benzina, consumul ajunge la 7,8 la suta, mixt. O diferenta de doi litri de carburant, respectiv 7 lei castigati de fiecare data cand kilometrajul mai marcheaza o suta de kilometri. Si acum vom avea 3.600 de lei noi platiti in plus, amortizati de o economie de 7 lei la suta.

Rezulta mai bine de 51.000 de kilometri ce trebuie strabatuti pentru ca mia de euro sa fie recuperata. Mai are rost sa calculam in cat timp vor fi parcursi cei 51.000 de kilometri ? Probabil ca urmatorul proprietar se va bucura din plin de economia de buget realizata de diesel.

Costuri mai mari si la reparatii

Evident ca masinile ce fac parte din flotele firmelor vor fi rentabile in echipare diesel. La fel taxiurile. Pentru ca numarul de kilometri parcursi intr-un an de aceste vehicule ajunge uneori si la 100.000. Economia in cazul lor este evidenta, desi se pierde in momentul revanzarii, numarul mare de kilometri fiind un dezavantaj urias. Deci banii tot se pierd.

Ceea ce ne intereseaza pe noi insa este optiunea pe care o poate avea o persoana privata. Putini sunt cei care depasesc 10.000 de kilometri cu masina familiei, intr-un an.

Iluzia ca un motor diesel va aduce economii in cosul zilnic face ca vanzarile de diesel-uri sa creasca ametitor, in conditiile in care performanta unui motor alimentat cu motorina se limiteaza doar la un bun cuplu in situatii in care acesta e necesar. Iar problemele pe care le poate induce un motor diesel sunt cu mult mai multe in comparatie cu propulsoarele pe benzina.

La fel si costurile de reparare. Si, daca tinem cont de garantie, aceste impedimente apar exact cand incepe sa fie amortizata diferenta de pret.


Saptamana Financiara, Gabriel Dogaru, 24 oct 2005
preluat de pe www.hotnews.ro
Xsara 1.6 / C4 1.4

sile_98
pasionat
Mesaje: 153
Membru din: Mar 22-Mar-2005 11:59
Localitate: Brasov

Mesajde sile_98 » Vin 28-Oct-2005 17:08

Articolul prezentat mi se pare jenant nu pentru ca as fi fan diesel (nu sunt, chiar daca am diesel) ci prin prisma faptului ca simplifica foarte mult problema. Cine-si cumpara diesel pe singurul motiv ca iese mai ieftin fara sa se gandeasca la nimic altceva e un fraier :D , clar. Ca cel care isi ia radio Futachi si Suny. O masina se alege pe mai multe criterii, daca ar fi doar pretul ne-am multumi toti cu cele mai ieftine din gama. Nimeni nu neaga ca "amortizarea" se faca mai greu decat acum 10 ani.

Dau un link catre o parere mai vehementa, sper sa nu fie problema :) http://www.daciaclub.ro/index.php?showt ... p=17021995

Avatar utilizator
MARIAN
Admin CITROclub
Mesaje: 3044
Membru din: Mar 11-Noi-2003 18:34
Localitate: Buzau
Masina: Xantia 1.9TD VSX
2: C5 2.0 HDI 110CP
Contact:

Mesajde MARIAN » Vin 28-Oct-2005 17:35

Mircea intreba care sunt mai fiabile nu economia care ar fi in urma folosirii unui tip de carburant sau al altuia.

Avatar utilizator
m.s.
pasionat
Mesaje: 337
Membru din: Dum 10-Iul-2005 16:42
Localitate: cluj

Mesajde m.s. » Vin 28-Oct-2005 17:43

Eu unul nu cred ca poti sa faci la fel de multi km. cu un motor pe benzina fata de unul pe motorina.

MUGUREL PIRSCOVEANU
Pro Motor Rm.Valcea
Mesaje: 823
Membru din: Lun 03-Oct-2005 09:28
Localitate: ramnicu valcea
Contact:

Mesajde MUGUREL PIRSCOVEANU » Vin 28-Oct-2005 17:43

Eu sunt de acord cu articolul.

In plus as veni cu un argument: service-ul pentru aceste minuni ale dieselului (Tdi, Hdi, TDCi, CDi).

Din experienta in Service-ul nostru as putea sa ma declar un fan al masinilor pe benzina. Din cauza calitatii indoielnice a combustibililor din Romania:
1. La Hdi orice mizerie din motorina sau inghetarea acesteia duce fara discutie la inlocuirea elementelor de injectie de inalta prelucrare. Cateva exemple: o pompa de Hdi este 3000RON, orice injector este 1500RON, orice regulator de presiune este 1500RON. Orice debitmetru de Tdi la VW_AUDI_SKODA_SEAT este o piesa din ce in ce mai ieftina dar care se schimba regulat ca si un filtru de aer. Haideti acum sa punem in balanta la 100.000km inlocuirea injectoarelor (6000RON)de Hdi(cea mai dramatica este inlocuirea FAP-ului) si cu acest consum fericit de 6-8% si veti vedea de ce este puzderia de dieseluri de vanzare dupa cateva luni.

2. La benzina orice defect fugitiv costa 50-100 RON diagnosticarea. Se strica o pompa de benzina? 1000Ron. Se strica un injector? 6-700 RON.

Iar as putea adauga faptul ca nu s-a scris acolo ceva ce nu vede nimeni: diferentele sunt la CIP. Daca pui dobanzi la leasing, diferentele de asigurari, de valori reziduale, accize, si pretul filtrelor de combustibil (care trebuie sa filtreze pentru a tine in viata tehnologia asta moderna) cred ca ar fi cam asa diferentele de costuri la 50000km:
1. C3 cel putin 2500 Euro;
2. C4 cel putin 4500 Euro;
3. C5 cel putin 3000 Euro;

Iar cu "antipolution default" la noi la service vin mai multe dieseluri decat benzinare. Si credeti-ma pe cuvant ca au costuri uriase de rezolvare fata de benzina.

Deci?

Arise
pasionat
Mesaje: 720
Membru din: Mar 20-Sep-2005 09:05
Localitate: Pitesti

Mesajde Arise » Vin 28-Oct-2005 19:38

Am FIX o luna de cand am achizitionat masina. Si inca nu am atins 1000 de km. Am 960. :)
Deci cred ca o sa ma incadrez undeva intre 10.000 - 15.000 km/an.

Referitor la fiabilitate, este clar ca un motor cu turbina este mai pretentios si costurile de intretinere sunt desigur si mai mari.

ghilvaci mircea
just curious
Mesaje: 14
Membru din: Mie 19-Oct-2005 12:33
Localitate: Bucuresti
Masina: Citroen C4

Mesajde ghilvaci mircea » Vin 28-Oct-2005 22:04

azi mi-a sosit c4_ 1,6 pe benzina....marfa....am facut numai 100 km pana acasa...o sa revin cu detalii...multumesc de raspunsuri..m-am mai linistit...toate cele bune

danpopa
pasionat
Mesaje: 136
Membru din: Mar 11-Oct-2005 13:05
Localitate: Bucuresti

Mesajde danpopa » Lun 31-Oct-2005 09:22

oamenii au o mie de motive rationale sa aleaga o masina, ca, in final, sa aleaga alta, din motive pur inexplicabile. nu este o gluma, dar vreau sa fiu inteles in continuare ...

eu mi-am luat masina pe benzina pentru ca eram limitat de o anumita suma de bani si, chiar daca initial preferam un diesel, nu aveam inca 2000 euro pentru asta.

dupa ce am citit articolul citat mai sus am inceput sa ma simt mai bine, considerand ca am facut o alegere buna (cand de fapt a fost o alegere prin constrangere).

articolul se adreseaza clientului persoana fizica super-rational, care isi poate cumpara cea mai fiablia sau mai economica masina posibila, indiferent de alte caracteristici (poate sa fie si cea mai urata masina din lume...). de asemenea, articolul se mai adreseaza clientului persoana juridica, ca vrea sa isi cumpere pentru firma 1-2 masini sau chiar 50.

exact acceasi parere si-a exprimat-o un prieten de-al meu care mi-a spus ca ar vrea sa isi schimbe masinile firmei (diesel) pe unele pe benzina, intrucat, efectiv, "te rogi de ele" sa traga si sa ia viteza, astfel incat economia de carburant este total irelevanta in comparatie cu termenele de livrare sau cu stresul soferilor (parerea lui personala, pe care nu pot sa o comentez)

fiecare isi cumpara in primul rand in functie de bani. apoi isi cumpara ce vrea, ce ii place, ce simte ca i se potriveste. poate ca cei care si-au schimbat in decursul timpului mai multe masini, pot sa faca acum cea mai buna alegere, insa numai pentru EI, pentru ca ei insisi stiu ce le place (atat performante tehnice, cat si senzatie personala).

dar cei care sunt la prima sau la a doua masina trebuie sa ia in calcul toate datele problemei, pentru ca in final, sa se bucure cu adevarat de alegerea facuta.

de aceea, tuturor celor ce vor sa isi cumpere o masina, le recomand sa se documenteze cat mai mult, sa citeasca, sa discute cu specialisti si sa asculte mai putin la nea Vasile de la coltul blocului, mecanic de Dacie o viata intreaga sau la shmekerii care s-au urcat si ei de 3 ori in viata lor la bordul vreunei masini straine chinuite si se dau cunoscatori.
Xsara 1.6 / C4 1.4


Înapoi la “Citroen C4 - Berlina, Coupe, Sedan, Picasso”

Cine este conectat

Utilizatori ce ce navighează pe acest forum: Niciun utilizator înregistrat și 5 vizitatori

  •  Cauta in forum
  • Advanced search


  •  Mesaje
  • 07.05.2021 - Ca urmare a unor update-uri efectuate pe serverul de gazduire in 5 februarie 2021, Forumul clubcitroen.ro a suferit niste probleme de compatibilitate cu noul sistem de operare. Din acest motiv, astazi a fost migrat pe un VPS nou. Forumul functioneaza acum in parametri normali. Nu a fost sesizata nici o pierdere de date.





  •  Statistici
  • Totals
    Total mesaje 187772
    Total subiecte 18653
    Total Announcements: 8
    Total Stickies: 86
    Total Attachments: 0

    Topics per day: 2
    Posts per day: 23
    Users per day: 1
    Topics per user: 2
    Posts per user: 16
    Posts per topic: 10

    Total membri 11804
    Cel mai nou membru florinmarchidanu