Deci sa presupunem ca vreau sa (chip)-tunez un Citroen C1 1.0 benzina. Teoria spune ca se poate castiga cate ceva la un motor vvt daca reusesti sa te joci cu distributia variabila ca sa il convingi sa inghita aer mai mult. Plus ca versiunea stock are 68CP/l.... ceea ce e destul de putin, un motor aspirat decent poate avea in jur de 75-80CP fara eforturi foarte mari, deci teoretic ar fi loc de ceva CP in plus.
Iar comentariile de genul "da' la ce-ti trebuie tie CP suplimentari la tigaia aia" raspund anticipat "nu-mi trebuie neaparat, da' sunt curios... si in mod suprinzator, nu-i cad rotile cel putin pana la viteza maxima din carte, ci se comporta chiar foarte acceptabil deci nu sunt riscuri sa devina o racheta incontrolabila".
Bun, deci prin zona sunt cateva firme care se lauda ca aduc la tripleta 10-12-15CP suplimentari, si vreo 20-30Nm pe intreaga plaja de turatie. Unii se lauda ca iti demonstreaza asta si pe dyno. Una din firmele care se lauda ca ofera si dyno inainte si dupa e ziptuning.nl, care au reprezentanti si in Olanda, si in Be la vreo 40km de mine, si in Franta.
Ca impact, sa zicem 12CP suplimentari la tigaia asta ar aduce cam 12km/h in plus la Vmax si mai ales 2s in minus pe 0-100km/h, sau 2.4s pe 80-120 ceea ce nu e deloc neglijabil. Daca ma intrebati de unde stiu, trebuie sa deschid un topic separat. N-ar fi deloc inutili cand incerci sa schimbi banda pe o autostrada ca sa depasesti si tu o caruta fara sa iti iei flashuri, mai ales daca nu vrei sa faci asta in viteza a 3-a.
Olandezii spun deci ca ei iti garanteaza 12 sau chiar 15CP ( procentual o crestere mai mult decat dubla fata de alte motoare aspirate!). Pe de alta parte, am dat peste blogul baiatului asta:
https://www.verboom.net/projects/c1/20091121/index.html
Baiatul asta pune problema exact cum as pune-o si eu, daca as avea mai multe gadgeturi si mai mult timp pentru teste

Insa concluziile lui sunt destul de descurajante: timp pierdut, bani pieduti, si in schimb a obtinut modificarea limitarii de turatie si o harta in care se baga mai multa benzina (si un fuel trim la limita engine check-ului), insa fara sa se bage si aer mai mult si ( deci ) fara a obtine nici CP nici Nm suplimentari nicaieri. Adica, teapa. Exact zero CP suplimentari si 0.0Nm.
Pe de alta parte insa sunt cativa tuneri care insista ca la ei se face test inainte si dupa operatie, inclusiv olandezii, deci e exclus sa platesti si sa nu regasesti herghelia sub capota.
Oricum nu-s hotarat, intrebarea e pur teoretica, daca ar fi sa ma bag la tuning primul lucru pe care l-as face ar fi sa o izolez acustic...