nicum scrie: Oricum banuiesc ca turbina aia e pentru cuplu la turatii joase, nu pentru cai putere.
Pentru ca lucrezi in domeniu, ai putea sa ne lamuresti mai bine despre diferentele dintre motoarele de TIR si cele de automobile.
Pai...sa zic doar de caracteristicile generale ale unui motor de camion (ca alea de masina sunt mai cunoscute)
In general sunt cu 6 cilindrii in linie. Exista si cu 4 in linie sau V8.
Racirea este pe lichid cu o singura exceptie: Tatra - racire pe aer. In trecut si Iveco faceau cu racire pe aer (Iveco TurboStar, parca)
Distribuita este pe pinioane. Pot avea 2, 3 sau 4 supape pe cilindru
Sistemele de injectie pot fi: clasice - cu pompa de injectie, common rail, sau cu pompa injector
Turbinele sunt folosite atat pt cuplu cat si pt putere
Mai rar, se folosesc si motoare cu aprindere prin scanteie, dar nu folosesc ca si combustibil benzina, ci GNC (gaz natural comprimat). Pe la noi nu stiu sa avem din astea, dar sunt folosite ca vehicule comunale si mai sunt autobuze urbane ce folosesc asa ceva
Capacitatile cilindrice sunt oarecum standardizate, in sensul ca sunt motoare cu capacitatea de aprox 5 l (pe camioanele de distributie locala pana in 8 t), apoi sunt de 7 l si 9 l, (pt cele de disributie regionala si unele modele de constructii sau utilitati), apoi cele 11-13 l (pe TIRURI, basculante, betoniere, camioane mari in general), iar in final este clasa 16 litri (mai rare, folosite in general ca remorchere sau camioane de lunga distanta sau cisterne mari)
Un schimb de de ulei de motor pt camioanele folosite pt lunga distanta poate poate fi extins pana la 120.000 km
Dar asta presupune o exploatare in anumite conditii (capacitate de ulei marita, filtru mai mare, folosire de flitru centrifugal...)
Cat despre performantele motoarelor, acestea sunt deosebite, chiar raportate la capacitatea lor:
Exemplu: Volvo FH 16 echipat cu motorul D16C550:
557 CP / 1600-1700 rpm
2500 Nm / 1000-1300 rpm.
Presiune de supraalimentare maxima: 1.44 bar la 1400 rpm
Chiar daca puterea litrica nu pare deosebita - aprox 35 CP pe litru, sa nu uitam ca vine la doar 1700 de ture. Iar cei 155 Nm pe litru sunt mai mult decat ok
Consumul poate varia intre 30 % si 150 %, depinde la ce il folosesti. Insa pt folosirea la drum lung se consuma cam 30-40 %, ceea ce se traduce ca la o tona transportata pe 100 km se consuma cam 1 l

(un TIR incarcat are cam 40 tone)
Per ansamblu motoarele de camion au un randament energetic superior, fata de cele de automobil. De asemenea si fiabilitatea este mai mare, datorita turatilor mult mai mici.